Adembenemend ijzingwekkend. De wassende blauwe meren in de Groenlandse ijsvlakte

De Duitse fotograaf Timo Lieber maakte in samenwerking met het Scott Polar Research Institute een fotoreeks om mensen bewust te maken van de gevolgen van de opwarming van de aarde. De schoonheid van de adembenemende foto’s staat in schril contrast met het probleem dat ze illustreren.

© Timo Lieber

 

Toen de BBC enkele maanden geleden de tweede reeks van Planet Earth uitbracht, werd her en der geopperd dat het tonen van de natuur in al zijn glorie misleidend is en de kijker onterecht het gevoel geeft dat de opwarming van het klimaat overroepen is. De beelden van Timo Lieber mogen dan wel van dezelfde schoonheid zijn als datgene wat we bij Planet Earth te zien krijgen, toch kan een dergelijk verwijt hem maar moeilijk gemaakt worden. In samenwerking met het Scott Polar Research Institute, dat deel uitmaakt van de universiteit van Cambridge en zich toespitst op het onderzoek van de poolgebieden, illustreert hij in de fotoreeks THAW hoe wezenlijk het gevaar van de klimaatwijziging wel is.

De fotoreeks van Lieber draait om zogenaamde melt lakes, meren die ontstaan door het smelten van ijskappen in de Groenlandse ijsvlakte. De ijskappen op deze vlakte, die een oppervlakte van ongeveer 1,7 miljoen vierkante kilometer beslaat, smelten reeds verschillende jaren veel sneller dan verwacht. Sinds 2009 smelt er ieder jaar zo’n 380 gigaton ijs, waardoor de bijdrage van de Groenlandse ijsvlakte tot het verhogen van de zeespiegel groter is dan die van heel Antarctica samen.

Het is niet evident om aan de hand van foto’s aan te tonen hoe reëel de klimaatopwarming en meer bepaald het smelten van de ijskappen precies is. De foto’s van Timo Lieber, die getrokken werden vanuit een helikopter of vliegtuig, geven in al hun pracht echter duidelijk aan dat er iets grondig fout zit. Over de volledige Groenlandse ijsvlakte vertonen zich tussen de evidente witte kleur blauwe vlekken. Deze vlekken zijn de zogenaamde melt lakes, en nemen alsmaar in aantal toe. Op dezelfde manier slingeren blauwe rivieren zich doorheen het landschap. Volgens de wetenschappers van het Scott Polar Research Institute, zijn de smeltmeren en smeltrivieren niet enkel een illustratie van het probleem, maar werken ze het smelten van de ijskappen ook zelf verder in de hand. Het smeltwater sijpelt immers door tot in het vast gesteente onder de ijsvlakte, waardoor deze ook aan de basis opwarmt.

© Timo Lieber

 

© Timo Lieber

 

© Timo Lieber

 

© Timo Lieber

 

Vandaag (20 februari) start in het veilinghuis Bonhams, 101 New Bond Street, Londen W1S 1RS een tentoonstelling van de fotoreeks THAW - unseen images of the polar ice cap melting. Lieber laat weten dat een deel van de opbrengsten van de verkoop van zijn foto’s naar het Scott Polar Research Institute gaat.

Met dank aan Timo Lieber voor de toestemming om de knappe beelden te mogen gebruiken. Meer info: https://www.timolieber.com/

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.