Elke minuut wordt ergens ter wereld een kind blind geboren

‘15 miljoen blinden eenvoudig te genezen. Waarom gebeurt dat niet?’

Elke minuut wordt ergens ter wereld een kind blind geboren. Elke vijf seconden verliest iemand zijn of haar zicht. In 81 procent van de gevallen is dit met de juiste behandeling en zorg te vermijden. Begin november trok de Belgische ngo Licht voor de Wereld met de fotograaf Jef Boes naar het Kilimanjaro Christian Medical Center en de naburige dorpen rond Moshi, Tanzania om de problematiek in beeld te brengen.

© Jef Boes

 

De kleine Walakifina ziet na een succesvolle cataractoperatie haar mama voor de eerste keer. Het is een ongelofelijk ontroerend en hoopvol moment voor de volledige familie. De vader van het drie maand oude meisje is zelf zwaar slechtziend waardoor hij niet kan werken en het gezin in armoede leeft. Toegang krijgen tot kwaliteitsvolle oogzorg was niet evident voor deze familie. Door de hoge transportkosten, raakten ze niet in het oogziekenhuis. Een gemeenschapswerker van het KCMC-ziekenhuis hoorde over hun situatie en stuurde een jeep om moeder en kind op te halen.

© Jef Boes

 

60 procent van de blinde kinderen sterft door ondervoeding binnen de twee jaar nadat blindheid optrad. Kinderblindheid aanpakken is daarom van levensbelang. Blind zijn in een arm land biedt weinig kansen en in veel gevallen geen hoop voor de toekomst. Een blind kind blijft volledig afhankelijk én dat in een samenleving waar iedereen zijn steentje moet bijdragen om te overleven. De ngo Licht voor de Wereld en haar lokale partners geven deze kinderen zicht op een betere toekomst.

© Jef Boes

 

Een verpleegster neemt de éénjarige Alvin mee naar de operatiezaal. Zijn oudere broertje verwondde hem met een tak tijdens een spelletje. Gelukkig zal de pediatrische oogarts het zicht in zijn linkeroog kunnen herstellen.

© Jef Boes

 

Kinderen met albinisme hebben vaak oogafwijkingen door hun tekort aan pigment. In ontwikkelingslanden gaat slechts tien procent van de kinderen met een beperking naar school. Licht voor de Wereld ondersteunt inclusieve educatieprogramma’s voor blinde en slechtziende kinderen. Kinderen met albinisme hebben het bijzonder zwaar in Tanzania. Er is nog veel bijgeloof en bloed, weefsel of bot van een albino zou geluk brengen. Daarom is er vaak extra beveiliging nodig in de scholen die deze kinderen opvangen.

© Jef Boes

 

De helft van alle blinde mensen in Afrika lijdt aan cataract, een oogziekte waarbij de lens troebel wordt. Zij zijn onnodig blind want een relatief eenvoudige operatie die slechts 15 minuten duurt, kan hun zicht herstellen. Jarenlang zag de 83-jarige grootvader Robert erg slecht door cataract. “Er zat mist voor mijn ogen.” Maar uit angst voor een operatie, liet hij zich niet behandelen. Pas toen hij uiteindelijk volledig blind werd, kon zijn familie hem overhalen om zich te laten opereren. Enkele uren na de zichtreddende operatie stapte de man met zelfzekere tred door de gang van het ziekenhuis. Hij had niet langer hulp nodig om zich te verplaatsen.

Van de naar schatting 36 miljoen mensen die blind zijn in de wereld leeft 90 procent van hen in een door armoede geteisterd land. In de helft van al deze gevallen is blindheid te wijten aan cataract, een vertroebeling van de ooglens. Met een relatief eenvoudige ingreep, die slechts 15 minuten duurt bij een volwassene en 60 minuten bij een kind, kan het zicht herstellen. In België voeren oogartsen die routineoperatie 125.000 keer per jaar uit, maar in ontwikkelingslanden is deze zorg vaak onbereikbaar. Naast armoede en beperkte infrastructuur rust er bovendien een taboe op visuele beperkingen, waardoor amper 10% van de kinderen met een visuele beperking naar school kunnen.

Meer info op de campagnewebsite van de ngo Licht voor de Wereld.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.