Game over voor TTIP? De manifestatie in beeld gebracht

Op 20 september kwamen in het centrum van Brussel duizenden mensen samen om te protesteren tegen de TTIP- en CETA-handelsakkoorden. CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) is het verdrag tussen de EU en Canada en TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) tussen de EU en de VS. Enkele MO*redacteurs trokken met een camera naar de manifestatie.

De betoging liep door de Europese wijk in Brussel en eindigde op het Schumanplein, vlakbij de Europese instellingen.

Daan Nicolay (CC BY-NC 2.0)

Vakbonden, consumentenorganisaties, ngo’s en landbouwers uit heel Europa waren aanwezig om hun stem te laten horen tegen deze akkoorden die bedrijven zouden bevoordelen zonder oog te hebben voor de burger.

Daan Nicolay (CC BY-NC 2.0)

De inhoud van de onderhandelingen over TTIP is geheim. Het gebrek aan transparantie is een van de vele redenen waarom er zo veel protest tegen dit akkoord is. Zelfs Europarlementsleden mogen de documenten enkel onder strikte geheimhouding inkijken.

Ruth Govaerts (CC BY-NC 2.0)

De onderhandelingen over CETA, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, zijn al afgerond en moet enkel nog door de lidstaten geratificeerd worden. De inhoud van dit akkoord wordt als indicatief gezien voor de inhoud van de TTIP onderhandelingen tussen de EU en de VS, waarover weinig geweten is.

Floris Van Cauwelaert (CC BY-SA 2.0)

De akkoorden moeten de handel tussen Noord-Amerika en Europa vergemakkelijken maar bevoordelen volgens tegenstanders enkel multinationals, ten koste van de consument.

Floris Van Cauwelaert (CC BY-NC 2.0)
Ruth Govaerts (CC BY-NC 2.0)

Vertegenwoordigers van bedrijven zouden actief invloed hebben op de onderhandelingen, terwijl vakbonden en consumentenorganisaties amper gehoord werden.

Floris Van Cauwelaert (CC BY-NC 2.0)

Bedrijven kunnen nog steeds staten aanklagen via ‘Investment Court Systems’ (ICS), opvolger van de notoire Investor-State-Dispute-Settlement (ISDS), als ze vinden dat bepaalde wetgeving hun winst in gevaar brengt.

Ruth Govaerts (CC BY-NC 2.0)

De strengere Europese voedselveiligheidsnormen zouden teniet gedaan worden, waardoor bijvoorbeeld Amerikaanse voedingswaren die niet aan Europese normen voldoen, hier toch op de markt komen.

Floris Van Cauwelaert (CC BY-NC 2.0)

Door de verrassende publieke belangstelling voor een eerder technische problematiek en druk op de onderhandelaars verkleint de kans dat het TTIP-akkoord er komt. De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel heeft alvast laten weten dat wat hem betreft, de onderhandelingen gefaald zijn.

Ruth Govaerts (CC BY-NC 2.0)
Daan Nicolay (CC BY-NC 2.0)
Daan Nicolay (CC BY-SA 2.0)

Op onze Flickrpagina vind je nog foto’s van de manifestatie

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.