In West-Mosoel zitten bewoners klem tussen sluipschutters en bomauto's

Jannie Schipper en Marielle Van Uitert trokken naar het front in Mosoel, de tweede stad van Irak. Een derde van de stedelingen zijn er ontheemd. Hier is hun exclusieve beeldverslag. 

© Marielle Van Uitert

In het geïmproviseerde kliniekje aan de frontlinie klinken het gerikketik van kogels en de dreunen van mortieren de hele dag door. De rustpauze van de artsen duurt slechts tot de volgende bloedende passagier uit de ambulance of het pantservoertuig wordt geladen. De patiënten variëren van kinderen met granaatscherven in hun been en slachtoffers van marteling tot dodelijk getroffen militairen.

De tweede stad van Irak maakt zich op voor de grote slag om de Al-Nuri-moskee, de plek waar IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi in 2014 het kalifaat uitriep. Sinds het offensief om Mosoel op 16 oktober 2016 begon, heeft een Iraakse gelegenheidscoalitie met steun van internationale - voornamelijk Amerikaanse - gevechtsvliegtuigen en militaire adviseurs het gehele oostelijke gedeelte van de stad heroverd.

IS wacht de Iraakse troepen op met mortieren, drones, sluipschutters en bomauto’s.

De in februari 2017 ingezette strijd om West-Mosoel gaat echter een stuk langzamer. Pantservoertuigen kunnen niet alle straten in en sluipschutters van IS verplaatsen zich door gaten in de muren van woonhuizen. IS wacht de Iraakse troepen op met mortieren, drones, sluipschutters en bomauto’s.

Honderdduizenden inwoners van West-Mosoel zitten nog steeds klem tussen de strijdende partijen. Sommige families proberen ‘s nachts te ontkomen in de hoop dat ze niet worden opgemerkt door sluipschutters.

Ook als de wijken bevrijd zijn, zijn ze niet direct bewoonbaar: er zijn achtergebleven explosieven, huizen zijn geheel of gedeeltelijk verwoest en ook basisvoorzieningen als water en elektriciteit zijn in de strijd gesneuveld. Er dreigen voedseltekorten en de vluchtelingenkampen stromen over.

Volgens een schatting van VN-vluchtelingenorgansatie UNHCR zijn 286.000 mensen uit West-Mosoel ontheemd geraakt.

© Marielle Van Uitert

Agenten van een speciale politie-eenheid hebben vlakbij het treinstation in West-Mosoel een fabriekje ontmanteld waar IS explosieven samenstelde om bomauto’s te prepareren.

© Marielle Van Uitert

Een Iraakse militair speurt een voormalige winkelstraat in West-Mospoel af op mogelijke sluipschutters van IS. De winkels en huizen zijn grotendeels verwoest door mortieren en luchtaanvallen.

© Marielle Van Uitert

Artsen onderzoeken het lichaam van de zesjarige Addo Maher op granaatscherven. Het gezin zat in de tuin van hun huis in de wijk Mosoel al-Jadida toen een mortier insloeg.

© Marielle Van Uitert

Qasim Ahmed Khadr (31) en zijn zoon staan bij twee provisoire grafjes in de voortuin van hun huis in een net bevrijde wijk van Mosoel. Khadrs broer en neef kwamen om toen IS’ers vermomd als politieagenten het huis binnenvielen. Tijdens de strijd moesten veel mensen hun dierbaren tijdelijk in de tuin begraven omdat het te gevaarlijk was om naar een begraafplaats te gaan.

© Marielle Van Uitert

Martelingsslachtoffer Hamid M.A. gilt het uit van de pijn op de behandeltafel van een kliniekje aan de frontlinie. Hij werd onder meer opgehangen en levend begraven. Volgens medewerkers van de kliniek was Hamid naar alle waarschijnlijkheid een IS-strijder.

© Marielle Van Uitert

Een kind met paard staat bij een pantservoertuig van de federale politie bij een checkpoint nabij Mosoel. Veel inwoners van Mosoel zijn naar kampen gevlucht of ingetrokken bij familieleden in naburige dorpen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.