Een Miss België met Aziatische roots, die Angeline Flor Pua heet

Een kleurrijke toekomst tegemoet!

© Brecht Goris

 

Het is gebeurd! We hebben een Miss België met Aziatische roots, die Angeline Flor Pua heet. Het is technisch gezien geen primeur. Ze is niet de eerste winnares met buitenlandse roots. Met haar titel volgt ze in de voetsporen van Titiana Silva in 2005, Zeynep Sever in 2009 en Laura Beynen in 2012.

De heisa rond haar niet-westerse roots is evenmin typisch Belgisch. De verkiezing van Ariana Miyamoto van half-Japanse en half-Amerikaans-Afrikaanse afkomst in Japan tot de mooiste van het land in 2015 werd niet door iedereen gesmaakt, vooral niet in nationalistische kringen.

Terug naar België, verbaast het mij allerminst dat de diversiteit onder de kandidaat-missen toeneemt. In de nasleep van de overwinning, die heel wat racistische reacties uitlokte op sociale media, ging alle aandacht naar de winnares, terwijl de eredames ook buitenlandse roots hebben.

De eerste eredame Brunet uit Jemeppe-sur-Sambre heeft een wilde bos haren, die wijzen op de invloed van haar moeder, die afkomstig is uit Mauritius. De tweede eredame Dhenia Covens uit Vremde wordt door haar vrienden “Pocahontas” wordt genoemd omwille van haar sterke gelijkenis op de gelijknamige Walt Disney figuur. Ze verklaart deze look door te wijzen op voorouders uit Spanje en Indonesië in haar familiestamboom. Vervolgens was er ook nog een Iraans meisje, Shakila Allahyar onder de kandidaten.

Ze heeft in het verleden niet echt last gehad van racisme. Vandaar dat ze des te meer geschrokken en gekwetst is door de racistische kritiek na haar overwinning.

De winnares is geen “gewone” zoals men pleegt te zeggen in Antwerpen of toch wel in de enge zin van het woord. Ze is van zeer bescheiden komaf, maar gaat er complexloos mee om. Haar ouders zijn kleine verdieners, die in een bescheiden rijhuis wonen in Borgerhout, een district dat vaak in de media wordt opgevoerd als gevaarlijk en een no-go zone. Ze neemt zelf het heft in handen: ze wil piloot worden. De opleiding is duur. Dus gaat ze werken, sparen en een lening aangaan bij de bank. Heeft ze al last gehad van racisme in het verleden? Neen, niet echt. Vandaar dat ze des te meer geschrokken en gekwetst is door de racistische kritiek na haar overwinning.

Anderzijds heeft ze niet veel zin om teveel tijd te verspillen aan negativiteit. Een klacht indienen bij Unia is voor haar geen optie. Ze wil voluit gaan om de titel van Miss België te verdedigen. Ik ben benieuwd hoe ze deze taak zal invullen. Het zou natuurlijk een primeur zijn indien ze het goed doet in de Miss World-verkiezing.

Terwijl de heisa in België draait rond het al dan niet blank-zijn van de Belgische miss, is het leerrijk om de statistieken van de Miss World te bestuderen. De landen die de meeste titels binnenhaalden sinds het begin van deze verkiezing in 1951 zijn resp. Venezuela, India en Amerika. Nederland behaalde tweemaal de titel, de Filippijnen éénmaal, België geen enkele keer. Dus statistisch gezien maken we meer kans. Maar wat is de betekenis van een Miss World overwinning? Wie ligt er daar nu wakker van. Meer zelfs, als vrouw moet ik erover waken om niet herleid te worden tot een object.

Natuurlijk blijft het een soort van “vleeskeuring”, vooral als de meisjes op een podium in bikini opkomen. Dat is helemaal niet flatterend voor het menselijk lichaam. Persoonlijk deel ik de mening dat een lichaam mooier is door gedeeltelijke verhulling dan maximale onthulling.

Toch kan iemand het verschil maken door een eigen invulling. Stel dat ze op de verkiezing slim, grappig en mooi uit de hoek komt, dan zal ze niet alleen een mooie plaats verwerven voor haarzelf maar ze kan ook iets betekenen voor België.

Misschien is zij wel de vrouwelijke tegenhanger van Vincent Kompany, die via voetbal de maatschappelijke ladder is opgeklommen, een wereldvoetbalster is en bovendien kapitein van het nationaal elftal. En geen kat, die zijn Belg-zijn in twijfel trekt. A new star is born. België gaat een kleurrijke toekomst tegemoet! Het jaar 2018 is goed gestart!

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Antropologe

    Ching Lin Pang is antropologe verbonden met Universiteit Antwerpen en KU Leuven. Met een open blik bestudeert ze de hedendaagse ontwikkelingen in Azië met een focus op China.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.