Vallen en opstaan

© Brecht Goris

Ching Lin Pang

‘Straf! Chinese maakt spectaculaire val, staat op en loopt met fiets over de finish’ kopte Sporza vorig week zondag op de laatste dag van het WK baanwielrennen in Pruszkow, Polen. Dit item werd ook opgepikt in het avondjournaal. Maar wie is die Chinese, die verbeten de rit wou uitmaken — na wat op een doodsmak leek — indien niet op de fiets dan al stappend? In het kielzog van de internationale dag van de vrouw is het de moeite om hierop in te gaan.

Jessica Lee Hoi Yan is één van de twee Hongkong Chinese deelneemsters aan het WK baanwielrennen in Polen. Alhoewel zij de jongere van de twee is en pas drie jaar geleden voltijds cycliste werd, koestert ze de grote droom om een medaille te behalen op de komende Tokio Olympische Spelen volgend jaar. Begin dit jaar heeft ze bewezen dat ze het kan. Ze eindigde als tweede in het keirin onderdeel van het Hong Kong Kampioenschap baanwielrennen (Keirin is een discipline in het baanwielrennen die ontstaan is in Japan, nvdr) . Ze geldt als de beloftevolle nieuwkomer na Sarah Lee Wai Sze, die andere, oudere en meer succesrijke wielrenster uit Hong Kong.

Toen Jessica Lee op 11-jarige leeftijd samen haar familie naar Glasgow migreerde, had ze geen enkel voornemen om topsporter te worden. Ze heeft geenszins aanmoediging gekregen van haar familie of van haar schooldocenten. Sport behoorde niet tot haar leven, ze had tot voor kort geen enkele passie voor sport.

Op haar negentiende sloot ze aan bij de roeiteam van haar Universiteit in Glasgow. Toen ze drie jaar geleden afstudeerde en niet meteen werk vond, dacht ze eraan om een cursus Franse keuken te volgen. Maar toen ze op aanraden van vrienden met baanwielrennen begon, ontdekte ze dat ze heel erg goed was in deze discipline en dat ze veel plezier eruit putte. Ze voerde haar trainingen op.

Al gauw besloot ze haar plan om een Franse chefkok te worden op te bergen en voluit voor baanwielrennen te gaan. Temeer omdat ze erachter kwam dat Hong Kong een sterk vrouwenteam had. Geef toe, de beslissing is gauw gemaakt: een Olympische medaille behalen of chef worden in een Frans sterrenrestaurant? In elk geval zij koos voor de Olympisch Spelen.

In de context van haar levensverhaal en hoe baanwielrennen haar leven ingrijpend veranderd heeft, is haar val vorige week op de WK maar een kleine tegenslag. Dus veert ze zich recht en maakte haar rit al stappend uit. Afgaande op haar gezicht vol teleurstelling en frustratie zal ze wellicht de staande ovatie van het publiek niet opgemerkt hebben.

Ook voor haar oudere en meer succesvolle collega Sara Lee Wai Sze is topsport geen evidentie. Ze komt uit een zeer arme familie in Hong Kong. Ze groeide op in een sociaal appartement van iets minder 20 m², die ze deelde met haar ouders en oudere broer en zus. Bovendien leed ze aan bloedarmoede toen ze jong was. Ze werd opgemerkt in haar middelbare school en sloot zich aan bij het sportinstituut van Hong Kong, dat atleten klaarstoomt voor topsport.

Ze heeft voor een Hongkongse topsportvrouw een ongelooflijke palmares bijeengefietst. Ze behaalde als eerste HK Chinese de bronzen medaille keirin op de Olympische Spelen in 2012 en de vierde topsporter in Hongkong met een Olympische medaille. In het afgelopen WK baanwielrennen heeft ze twee maal goud behaald, één voor de sprint en één voor de keirin.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Dat ze de laatste tijd zoveel medailles behaalt, was geen uitgemaakte zaak. In 2006 liep ze ernstige verwondingen op na een val van haar fiets op een training, toen ze een hond wou ontwijken. Zelfs na drie operaties herstelde ze niet geheel. Toen echter haar coach haar aanraadde om zich te bezinnen over een toekomst zonder wielrennen, ging ze er niet op in. Ze wilde niet opgeven en was ervan overtuigd dat met de nodige training en het geloof in het eigen kunnen ze weer de oude zou worden. Het was ook in deze moeilijke periode dat ze het Christendom ontdekte en daaruit veel kracht putte.

Nu zegt ze: ‘Achteraf bekeken, is mijn verwonding maar peanuts in vergelijking met het grotere schema der dingen’. Ja, we gaan nog horen van deze twee topsportvrouwen, geen zussen maar toevallige naamgenoten. Onthoudt hun namen: Sara Lee Wai Tze en Jessica Lee Hoi Yan. Wie durft nu nog zeggen dat vrouwen tot het zwakke geslacht behoren?

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Antropologe

    Ching Lin Pang is antropologe verbonden met Universiteit Antwerpen en KU Leuven. Met een open blik bestudeert ze de hedendaagse ontwikkelingen in Azië met een focus op China.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.