Dossier: 

Dossier Kernuitstap

Verwoestende kernrampen wijzen ons subtiel de weg naar een kernexit. MO* maakt een driedelig overzicht met de meest opvallende kernuitstappers, -twijfelaars en -doorzetters wereldwijd.

  • CC Bjoern Schwarz De kerncentrale van Isar in Zuid-Duitsland. Duitsland wil tegen 2022 al zijn nucleaire energiecentrales sluiten, een voorbeeld dat niet echt navolging krijgt in andere delen van de wereld. CC Bjoern Schwarz

De vertwijfelde industrielanden

De kernramp in Fukushima vorig jaar deed veel landen hun kernbeleid terugschroeven. In het Westen zijn de kerncentrales langzaam maar zeker aan het uitdoven, hoewel niet elk land even vastberaden is. Duitsland ging voor de totale energieomwenteling, maar succesvolle kernenergie-exporteurs zoals Rusland zijn nog niet van plan zich op hernieuwbare energie te concentreren.
Lees meer »

 

Nucleaire lente in de BRICs

Een explosieve groei vereist hopen energie. Rusland, India en China houden zich dan ook niet in om massaal te investeren in kernreactoren zonder terug te deinzen voor de gevolgen die een nucleaire ramp kan teweegbrengen. Kernenergie is er even hot als wat het in de industrielanden geweest is tijdens de jaren 60. Brazilië mag zich daarentegen het enige land van de Grote Vier noemen met een verwaarloosbaar kernaandeel en daar zal niet gauw verandering in komen.
Lees meer »

 

Ontwikkelende landen stappen in en uit kernenergie

Ontwikkelingslanden hebben steeds meer inwoners waardoor de energienood gestaag toeneemt. Sinds enkele jaren lijkt voor velen kernenergie de beste oplossing. De kernramp in Fukushima heeft zelden een invloed op hun kernbeleid, zelfs al bevinden veel ontwikkelingslanden zich binnen een risicogebied.
Lees meer »

 

Kernenergie wereldwijd in kaart

MO.be bracht met een interactieve kaart kernenergie wereldwijd in beeld. De kaart geeft een overzicht van de landen die kernenergie produceren of willen produceren, hoe zwaar ze afhankelijk zijn van nucleaire energie en wat hun plannen zijn voor de toekomst.
Bekijk de kaart »

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Na een master Journalistiek trekt Stéphanie Borgers Latijns-Amerika door. Haar doel: op een zo humaan mogelijke manier de bevolking en de geest van het continent beter leren begrijpen.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.