Dossier NGO's over de schreef?

De ngo Oxfam kwam begin 2018 in zwaar weer terecht nadat het nieuws uitlekte dat een aantal medewerkers tijdens missies misbruik gemaakt zouden hebben van hun machtspositie. Feiten, beschouwingen, commentaar.

wo 02/05
Irina Werning / Oxfam International (CC BY-NC-ND 2.0)
De crisis over seksueel grensoverschrijdend gedrag door hulpverleners lijkt helemaal van de mediaradar verdwenen. Tijd om de directeurs van drie grote ngo’s rond de tafel te vragen voor een grondige reflectie. ‘Nultolerantie garandeert helaas niet dat er zero misbruik is.’
do 22/02
Rami Efai (CC BY-NC-ND 2.0)
Als er één opvallende lacune is in het debat over hulpverleners en het seksueel misbruik in Haïti, dan is het de afwezigheid van Haïtiaanse stemmen in de onze media. Gotson Pierre, journalist en directeur van Alterpresse, een belangrijk online medium in Haïti, vult die leemte met dit korte interview.
ma 19/02
SMCC Spike Call (CC0)
Laat de onthullingen over seksueel misbruik van Oxfam-medewerkers een inspiratiebron zijn om een noodzakelijke cultuurwijziging te eisen en vrouwen niet langer te beschouwen als de seksueel beschikbare helft van de mensheid, stelt Siddharth Chatterjee, VN-coördinator in Kenia.
ma 19/02
Susan Warner (CC BY-NC-ND 2.0)
Het verhaal van de (Belgische) directeur van Oxfam in Haïti was de voorbije week niet uit het nieuws te branden. Is het Britse verhaal over seksfeesten, prostitutie en grensoverschrijdend gedrag een uitzondering of is het typerend voor de sector? Of is het sensatiejournalistiek? MO* vroeg het aan tien internationale experts.
ma 19/02
In een uitgebreid gesprek met de Belgische directeur van Oxfam-Solidariteit, Stefaan Declercq, vroegen we naar zijn lezing van de feiten die vorige week uitgebreid in de media beschreven werden. En we peilden naar de lessen die Oxfam en andere ngo’s uit de feiten en de publieke verontwaardiging moeten trekken.
ma 12/02
Gie Goris was vrijdag net zo geschokt als u door het verhaal over Oxfam. Tegelijk vroeg hij zich af: ‘Waarom verbaast dit mij, na bijna 40 jaar in de Noord-Zuidsector? Ik ken de wereld van de internationale hulporganisaties toch, of toch niet?’