April 2007

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine april 2007.

Ecologische innovatie
BELGIË VERSPEELDE KANSEN OP TOPPOSITIE

Groene energiebronnen en milieutechnologieën zitten wereldwijd in de lift nu de klimaatverandering en de menselijke bijdrage daartoe vaststaan. Vlaanderen en bij uitbreiding België lieten de voorbije jaren heel wat kansen liggen op het vlak van ecologische innovatie. Dat treft niet alleen het klimaat, maar ook onze economische positie voor de toekomst. MO* maakt een balans van de verspeelde kansen en de beloftevolle onderzoeken.

Oeganda laat succesvolle aidsprogramma’s vallen
EEN MOORDENDE BEKERING

Enkele weken voordat George Bush ten oorlog trok in Irak kondigde hij een investering van 15 miljard dollar aan om hiv/aids in ontwikkelingslanden te bestrijden. Meer geld betekent echter niet altijd betere zorg of preventie. Sinds Oeganda zich inschreef in het Amerikaanse aidsprogramma stijgt het aantal besmettingen aanzienlijk. Het Amerikaanse International Consortium of Investigative Journalists voerde een uitgebreid onderzoek in vijftien landen. Hieronder hun verhaal over Oeganda.

DUITSE ONDERZOEKSJOURNALIST GÜNTER WALLRAFF
‘Voor het eerst in mijn leven twijfel ik aan mijn pacifisme’

Günter Wallraff is nog even strijdlustig als in 1985, toen hij vermomd als Turkse gastarbeider smerige baantjes aanvaardde in Duitse gasfabrieken en hoogovens. Zijn onthullende boek daarover, Ik, Ali, bracht talloze wantoestanden aan het licht en ging bovendien wereldwijd maar liefst 10 miljoen keer over de toonbank. In oktober wordt Wallraff 65, maar van rentenieren wil hij niet weten. De voorloper van Borat en Michael Moore werkt aan een autobiografie en het kriebelt om opnieuw undercover te gaan.

Herman Daly over ecologische economie
‘In een ecologische economie zal geld minder opbrengen’

Herman Daly is een van de belangrijkste milieudenkers ter wereld. Deze Amerikaanse economieprofessor was medegrondlegger van de ecologische economie, ontwikkelde het begrip “oneconomische groei” en probeerde dat ook meetbaar te maken met zijn Index voor duurzame economische welvaart die de sociale en ecologische kosten aftrekt van de economische groei. Zijn besluit is dat de rijke landen al vele jaren niet meer ”vooruitgaan”.

Kosmopolitisme
RESPECT VOOR VERSCHILLEN, RESPECT VOOR MENSEN

‘Kosmopolitisme begint met het eenvoudige idee dat we binnen de menselijke gemeenschap, net als binnen nationale gemeenschappen, gewoonten moeten ontwikkelen om samen te leven’, schrijft de Ghanees-Engelse filosoof Kwame Anthony Appiah. De rest van het verhaal is een stuk complexer en daarom schrijf hij er een stevig filosofisch boek over: Kosmopolitisme. Nieuwe ethiek voor wereldburgers. In dit nummer van MO* brengen we een uittreksel waarin Appiah ingaat op de lange traditie van vermenging en de ondiepe betekenis van authenticiteit.

De lekke leidingen van Mumbai
De waterdistributie in de Indiase steden is lek en hopeloos ontoereikend. Daarom moeten privé-bedrijven een kans krijgen om het beter te doen, menen deskundigen van de Wereldbank. ´Het begin van het einde,` stellen ngo-vertegenwoordigers. Een verslag uit megapolis Mumbai, het vroegere Bombay.

Bolivia’s nationaliseringen: De grenzen van de soevereiniteit
Precies een jaar geleden kondigde de Boliviaanse president Evo Morales de nationalisering aan van de petroleum- en gasindustrie. Het nieuws veroorzaakte een lichte siddering in de hoofdkwartieren van de oliemaatschappijen, van Brazilië over Madrid tot in Londen en Parijs.  Nu alles in kannen en kruiken is en de nieuwe contracten getekend zijn, blijkt de maatregel minder revolutionair dan de buitenwereld vreesde.

De Arabische Liga: een lege doos
De opdracht van de Arabische Liga, eenheid brengen binnen de Arabische landen, lijkt met het jaar moeilijker te verwezenlijken. Irak, Soedan, het Israëlisch-Palestijns conflict, de voorbije oorlog tussen Israël en Libanon, de pletwalspolitiek van Iran… Werk zat, en toch is de Arabische Liga zelden meer dan een voetnoot in het nieuws. De Liga zorgt enkel voor retoriek in maatpak, zeggen critici.

Burundi: Kroniek van een aangekondigde dictatuur
Burundi wordt bestuurd door een voormalige rebellenbeweging. Het land en zijn bevolking worden er niet beter van. Integendeel. De mensenrechten worden met voeten getreden, corruptie en vriendjespolitiek vieren hoogtij. Op de heuvels van Burundi lijden de mensen honger, ze hebben geen dak boven hun hoofd en geen grond om te bewerken. En vooral: ze hebben geen kansen en mogelijkheden om tien jaar burgeroorlog te verwerken.

Telesur: het Zuiden toont zijn eigen beelden
De Venezolaanse president Hugo Chávez is een man van grote projecten. Een van zijn troetelkinderen is Telesur, de satellietzender die Latijns-Amerikanen hun eigen nieuws en hun eigen zelfbeeld moet teruggeven. De Italiaanse fotograaf Fabio Cuttico maakte er een reportage over. Alma De Walsche vroeg aan vrienden en bekenden in Latijns-Amerika of ze het juiste kanaal al gevonden hadden.

De Irakezen komen
De Iraakse vluchtelingencrisis heeft de twijfelachtige eer de snelst groeiende ter wereld te zijn. Zowel de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, als het Europees parlement roepen alle opvanglanden op om een speciaal beschermingsstatuut te voorzien voor Iraakse asielzoekers die niet in aanmerking komen voor het statuut van vluchteling. In ons land kunnen Irakezen –intussen de vierde grootste groep asielaanvragers in België– een dergelijke beschermingsmaatregel genieten. Vraag is of dat voldoende is.

België steeds moeilijker binnen te geraken
België schroeft de maatregelen om visumfraude en illegale migratie aan te pakken steeds vaster aan. Dat heeft ook gevolgen voor niet-Europeanen die voor korte tijd naar ons land willen komen, in het kader van een toeristische, culturele of beroepsmatige uitwisseling. Zowel de uitnodigende Belgische organisator als de bezoekers zelf moeten tegenwoordig over een hoge bureaucratische muur voor België zijn fiat geeft.

Roma in knelpuntsituaties
Op de rechten verbonden aan het EU-burgerschap staan nog heel wat beperkingen, vooral wat toegang tot de arbeidsmarkt betreft. OCMW’s krijgen daardoor steeds meer steunaanvragen van Slovaken, Roemenen en Bulgaren. Onder hen zijn veel Roma, vaak op de vlucht voor etnisch geweld en discriminatie in Oost-Europa. Zij zijn ook hier de grootste slachtoffers.

Dieter Telemans: ‘Fotografie is beeldspraak voor de werkelijkheid’
Dieter Telemans is één van de vijfentwintig fotografen die deze maand samengebracht worden in de tentoonstelling TRUTH*OUT in Turnhout. De eigenzinnige band tussen werkelijkheid en fotografie,  daarover gaat de tentoonstelling. En het gesprek. ‘Een fotograaf presenteert de realiteit op een manier die de informatie zodanig samenbalt dat ze bijna onontkoombaar wordt voor wie het beeld ziet.’

Aasgierfondsen
Nu de armste ontwikkelingslanden dankzij de schuldsaneringen wat financiële ademruimte krijgen, knijpen private investeringsfondsen hen de keel weer dicht. Wie treedt op tegen de vulture funds

Internationale Belastingen
Wie spreekt over de Tobintaks en andere vormen van internationale belastingen wordt dezer dagen niet langer afgedaan als een naïeve dwaas of een extremist.

Opkomende kunstmarkten
De economische successen van China en India krijgen nu ook hun vertaling in de markt van hedendaagse kunst.

Internationaal vakbondswerk
Is een stuk minder evident dan de meeste vakbondsmilitanten zouden willen. Ervaringen van samenwerking tussen België en India bewijzen dat.

Duurzamer computeren
Het stijgend energieverbruik van het mondiaal computerpark, de milieuschadelijke productie en de groeiende e-waste doen de ecologische minpunten van computers oplopen. Een efficiënte aankoop en energiebeheer beperken de schade.

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.