November 2006

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine november 2006.

BELGIË: WAAR WAPENTRAFIKANTEN THUIS ZIJN
Via smokkelcircuits omzeilen wapentrafikanten internationale embargo’s en belanden wapens in conflictgebieden. Met alle gevolgen van dien: bijna een half miljoen mensen komen jaarlijks om door wapengeweld. De rol van België in het plaatje? Illegale wapenleveringen passeren ongemerkt langs onze havens, trafikanten zetten deals op vanuit België en wassen hier hun misdaadgeld wit. Een onderzoek door Kristof Clerix.

… De Belgische douane hoorde via MO* van de illegale wapentrafiek naar Somalië. ‘De drie containers vol explosieven kwamen blijkbaar uit Groot-Brittannië en waren hier enkel in transit. In de Antwerpse haven passeren zowat 6 miljoen containers per jaar. De containers die naar buiten de EU gaan, kunnen onder douanecontrole vallen. In de praktijk controleren we 1, hooguit 2 procent. En dat is al veel. Alle containers controleren –zoals in Singapore gebeurt– kost handenvol geld. Wie gaat dat betalen?’

Zuid-Afrika
VLUCHTEN KAN NIET MEER, TERUGSTUREN WEL

Zuid-Afrika trekt heel wat migranten en vluchtelingen aan uit het Afrikaanse continent, maar het land heeft niet de instellingen om die gestage toestroom te verwerken of op te vangen. Begin 2006 was er een achterstand van 135.000 asielaanvragen. Wie terechtkomt in de detentiecentra, moet vrezen voor zijn leven. Honderden asielzoekers en migranten sterven elk jaar als gevolg van mensenrechtenschendingen of het gebrek aan geneeskundige zorgen. De Zimbabwaanse journalist Zakeus Chibaya dompelde zich onder in de onzekere schaduwwereld van de opkomende wereldmacht. Het was een onzachte ervaring.

Globalisering doen werken voor de mensen

voorpublicatie Joseph Stiglitz
HET BRUTO NATIONAAL GELUK

Joseph Stiglitz is geen kleine jongen. Hij was van 1997 tot 2000 hoofdeconoom en ondervoorzitter van de Wereldbank en in 2001 kreeg hij de Nobelprijs voor Economie. Dat jaar publiceerde hij Perverse globalisering, een boek dat meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht wereldwijd. Dit najaar verschijnt het vervolg hierop: Eerlijke globalisering. Daarin beschrijft Stiglitz wat er nodig is om de onstuitbare globalisering te laten werken voor de mensen die er het meest nood aan hebben: de armen en de inwoners van de Derde Wereld. Een exclusieve voorpublicatie.

Transparantie en verantwoording van ngo’s
GELD SPREEKT, MAAR VERTELT HET DE WAARHEID?

Het maatschappelijke middenveld speelt een steeds grotere rol in de samenleving. Niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) van allerlei pluimage komen op voor waarden op een manier die politieke partijen moeilijker geloofwaardig kunnen neerzetten. Ze vestigen de aandacht op urgente maatschappelijke problemen en slagen er soms ook in verandering te realiseren. Parlementairen bekennen dat ze voor mondiale thema’s hun controlerende taak niet meer zouden kunnen verrichten zonder de hulp van ngo’s die de vaak complexe processen en onderwerpen op de voet volgen. Ambtenaren die betrokken zijn bij nationaal en internationaal beleid inzake mensenrechten, milieu of arbeidsnormen erkennen dat de ngo’s daarin een onmisbare rol spelen. Staat er tegenover die groeiende macht of invloed wel voldoende openheid, legitimiteit en verantwoordelijkheid? Een analyse door John Vandaele.

Mark Malloch Brown, de nummer twee van de VN
‘DE VERENIGDE NATIES ZIJN GEEN WERELDREGERING IN AANBOUW’

‘In 2003 waren de Verenigde Naties de grote verliezer van mondiale discussies over de oorlog in Irak. Maar nu de toestand in Irak van kwaad naar erger gaat, zijn we helemaal terug’, zegt de plaatsvervangend secretaris-generaal van de VN, Mark Malloch Brown. Hij wijst onder andere op de vredesmacht in Libanon, de verkiezingen in Congo, de druk op de Soedanese regering en de millenniumdoelstellingen om het hernieuwde belang van de VN voor wereldvrede en duurzame ontwikkeling te bewijzen. Een gesprek, vlak voor hij samen met zijn baas Kofi Annan van het wereldtoneel verdwijnt.

Verdacht reisgedrag en fictieve tewerkstelling
HIER FRAUDEERT MEN NIET, HET OCMW ZIET U

Het Antwerps OCMW had plannen voor een meldpunt dat informatie over verdachte steuntrekkers zou doorspelen aan externe instanties. Dat idee is afgevoerd, maar daardoor verdwijnen de problemen niet. De Belgiëroute zorgt zelfs voor bijkomende kopzorgen.

België bereid macht in te leveren in IMF
HET ZUIDEN KRIJGT MEER STEM IN WERELDBESTUUR

De onderhandelingen over een andere machtsverdeling bij het Internationaal Muntfonds (IMF) en Wereldbank (WB) zijn vorige maand in Singapore begonnen. Ons land zal aan het einde van die rit aan macht inboeten.

SHANGRI-LA LIGT IN BELGIË
De Nepalese gemeenschap in ons land boomt. Tussen januari en augustus 2006 vroegen bijna vier keer meer Nepalezen asiel aan in België dan in eender welk ander land van de EU. Nu het shangri-la in de Himalaya aan flarden is geschoten, zoeken steeds meer Nepalezen hier hun aards paradijs.

nicaragua wacht op goed bestuur
Op 5 november kiezen de Nicaraguanen een nieuwe president. Zowel links als rechts trekt verdeeld en gehavend door corruptie naar de stembus. De kans is reëel dat Sandinistisch boegbeeld Daniel Ortega zijn slag eindelijk thuis haalt en de nieuwe president wordt. Maar waar voor welk beleid hij staat, is moeilijk te voorspellen.

Nagorno-Karabach:
OVERLEVEN IN EEN VERGETEN ENCLAVE

Schamele infrastructuur, aan flarden geschoten gebouwen, mijnenvelden, de oorlogslittekens zijn nog altijd zichtbaar in het straatbeeld van Nagorno-Karabach. Sinds 1994 zitten de vredesgesprekken over de bergachtige Armeense enclave in Azerbeidzjan muurvast. Azerbeidzjan wil dat het Armeense bezettingsleger uit Nagorno-Karabach opkrast. Armenië wil onafhankelijkheid voor het gebied. Intussen gaat het leven in de enclave elke dag zijn gewone gangetje.

KLEINE BOEREN WORDEN NIET BETER VAN HET AFSCHAFFEN VAN LANDBOUWSUBSIDIES
Het is tegenwoordig bon ton om te beweren dat Afrikaanse boeren vastzitten in uitzichtloze armoede omdat het Noorden zijn landbouw zo riant ondersteunt. De subsidie per Europese koe is hoger dan wat de EU aan steun geeft per Afrikaan. Daardoor geraakt de lokale producent zijn waren niet meer kwijt op de lokale markt, laat staan op de wereldmarkt. Zonder die landbouwsubsidies, zei Yves Desmet nog op de recente viering van 40 jaar 11.11.11, zouden onze winkelrekken vol liggen met landbouwproducten uit het Zuiden en zouden we al consumerend meer betekenen voor de boeren in het Zuiden dan met al die jaarlijkse collectes. Ook Oxfam International verdedigt die stelling. Hier en daar oppert iemand de bedenking dat het wegvallen van subsidies voor de landbouwsector in de EU en de VS niet zozeer de kleine boer dan wel de nieuwe voedselmultinationals zou bevoordelen. De opinie van de Indonesische boerenleider Agusdin Pulunga en de Braziliaanse diplomaat Carlos Masui Cozendey. Ook in de Derde Wereld heeft niet iedereen dezelfde belangen.

Bulgarije
ONZICHTBARE KINDEREN IN DE EUROPESE UNIE

Op 1 januari 2007 wordt Bulgarije volwaardig lid van de Europese Unie. Het gemiddelde inkomen is er tien keer lager dan in de rest van de Unie en kinderarbeid is een wijdverbreid fenomeen. De EU verwelkomt zijn eigen Derde Wereld.

En verder:

Jan Goossens: ‘Als extremisten veld winnen, verkleint de ruimte voor kunstenaars’
De KVS was ooit een statige instelling die het Vlaamse culturele leven in onze hoofdstad moest verankeren. Onder invloed van de steeds kleurrijker wordende realiteit van Brussel opende de KVS de deuren voor allerhande gemeenschappen en werden artistieke uitwisselingen met onder andere Congo en Palestina opgezet. Hoog tijd voor een gesprek met artistiek leider Jan Goossens, die deze transformatie op gang bracht.

Verwoestijning
De klimaatwijziging zorgt er, samen met onduurzame landbouwmethodes en een snelle bevolkingsaangroei, voor dat een steeds groter deel van het aardoppervlak in woestijn verandert. Het jaar tegen de verwoestijning zou hier wat aan moeten doen.

Obesitas is niet enkel een rijkemensenziekte. Migranten en ontwikkelingslanden hebben er zelfs het meeste last van.

Auto-industrie in beweging
Volkswagen dankt af in Brazilië en opent een fabriek in Rusland. Hoe diep is de crisis in de mondiale auto-industrie?

Goed Bestuur
Hét toverwoord in de relaties tussen rijke en arme landen vandaag, maar doet het ook wonderen?

Het gewicht van de krant
Papier verdwijnt, internet wint. Dat is de toekomstboodschap voor de westerse media. De evolutie elders in de wereld loopt daarmee niet parallel.

GROEN GOUD
Goudmijnen staan niet meteen genoteerd als maatschappelijk verantwoorde ondernemingen. Integendeel. Nederlandse organisaties lanceerden het eerste Europees Milieukeurcertificaat voor gouden sieraden.

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.