13.06

MO*talks: Woedende identiteiten

  • Freedom House (CC BY-NC 2.0) Freedom House (CC BY-NC 2.0)
  • Funda Müjde
  • Tinneke Beeckman
  • Anya Topolski

Dinsdag 13 juni, 19u30, deBuren, Brussel

Met Tinneke Beeckman, Anya Topolski en Funda Müjde

Bestel hier je ticket(s)

Deze eeuw zou het tijdperk van de kosmopoliet worden, de mens die als urban nomad of als kwetsbare vluchteling de grenzen van de naties achter zich zou laten. De nieuwe mens zou zich daarom ook ontdoen van de dwangbuis van nationale, etnische, seksuele of andere collectieve identiteiten, en in de plaats daarvan zouden vloeibare en voortdurend wijzigende identiteiten komen, waardoor geëmancipeerde burgers niet langer kwetsbaar zouden zijn voor het onheil dat in de twintigste eeuw zo lelijk had huisgehouden in de vorm van nationalisme, xenofobie en racisme.

We zijn nog geen twee decennia in deze eeuw, en alles wijst er op dat de realiteit de volledig andere kant op gaat. Niet alleen slagen oude ideeën als etnisch of economisch nationalisme er opnieuw in massale aanhang te verzamelen, ook de idee van uitsluiting op basis van toevallige en niet-eens-zelfgekozen kenmerken wint opnieuw terrein. 

Mensen zijn duidelijk kwaad en teleurgesteld. De wereld zonder grenzen voor goederen, kapitaal en ideeën heeft voor de meerderheid vooral meer onzekerheid en in het Noorden zelfs nieuwe armoede gebracht. Blijkbaar slagen de verkopers van groepsidentiteiten er beter en sneller in om die woede om te zetten in politiek kapitaal dan de bewegingen of partijen die al decennia stellen dat de ongelijkheid toeneemt en dreigt te exploderen. 

Het zomernummer van MO*magazine onderzoekt het fenomeen aan de hand van reportages uit India, Bosnië en Israël, interviews, analyses en essays. De MO*talks gaan het gesprek in levende lijve aan met Tinneke Beeckman, Anya Topolski en Funda Müjde.

Funda Mujde: over Turks en Nederlands zijn, vrouw en gehandicapt, en de veerkrachtige combinatie daarvan in haar eigen en unieke identiteit

Funda Müjde: actrice, podiumdier, bevlogen schrijfster – tot haar leven door een auto-ongeluk ingrijpend veranderde. Ze werd geboren in Turkije en verhuisde met haar familie naar Nederland toen ze zeven jaar oud was, groeide hier op en brak door als actrice met een aantal rollen die haar bekend maakten bij het grotere publiek. Tijdens een vakantie in Istanbul in 2007 reed een jonge, onervaren chauffeur de taxi aan waarin zij zat. Het gevolg: dwarslaesie, waardoor Funda in een rolstoel terechtkwam. Een paar weken na het ongeluk schrijft ze echter alweer haar wekelijkse column voor De Telegraaf, begint aan een lange revalidatie met buitengewone strijdlust, en haar rolstoel hield haar uiteindelijk ook niet weg van het podium. In ‘Niemand vraagt meer waar ik vandaan kom (sinds ik in een rolstoel zit)’ schrijft ze openhartig over de lange weg die ze moest afleggen na die bepalende dag in 2007, maar ook over Turkije, haar komst naar Nederland en haar herinneringen aan haar opvoeding en kindertijd. Dit boek schetst een helder beeld van hoe het is om bicultureel op te groeien in Nederland, maar vooral van een vrouw die haar eigen lichaam weer moest leren kennen en haar beperkingen overwint. (www.fundam.nl)

Tinneke Beeckman: Als individuele ambitie onmogelijk is, wordt behoren tot een groots volk aantrekkelijker 

Tinneke Beeckman is een Vlaams filosofe, docente en columniste voor De Standaard. Ze geeft regelmatig lezingen over filosofen zoals Spinoza, Machiavelli, Thomas More, Nietzsche… en over democratie, de seculiere staat, de Verlichting vandaag de dag en de relatie tussen politiek, economie en filosofie. Ze schreef ook de boeken ‘Door Spinoza’s lens’ en ‘Macht en onmacht’. (www.tinnekebeeckman.com)

Anya Topolski: Stop het uitsluitende nationalisme voor het (weer) te laat is

Dr. Anya Topolski, geboren en getogen in Canada, is assistent professor in de Politieke Filosofie en Politieke Theorie aan de Radboud universiteit Nijmegen. Ze is de auteur van verschillende wetenschappelijk werken als ‘Arendt, Levinas and a Politics of Relationality’ en ‘Is there a Judeo-Christian Tradition? A European Perspective’. Ze is tevens oprichtster van de Joodse organisatie Een andere Joodse Stem. In haar columns voor MO* behandelt ze onderwerpen als racisme, Judaisme, Europese identiteit, Israël, diversiteit, fascisme en feminisme. (www.eajs.be)

Praktische informatie

Wanneer: Dinsdag 13 juni, 19u30-21u30. 
Waar: Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel. 
Inkom: 5 euro.
Organisatie: MO* en Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Bestel hier je ticket(s)

dinsdag, 13 juni, 2017 - 19:30
deBuren, Leopoldstraat 6, 1000, Brussel, België
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.