Aantal vluchtelingen in Centraal-Amerika stijgt razendsnel

Het aantal vluchtelingen in Centraal-Amerika neemt hand over hand toe. Nooit eerder sinds de jaren tachtig waren zoveel mensen op de vlucht in de regio.

  • 807th Medical Command (Deployment Support) (CC BY 2.0) Het aantal Salvadoraanse vluchtelingen is er verviervoudigd in amper twee jaar. 807th Medical Command (Deployment Support) (CC BY 2.0)

Alleen al in Mexico vroegen vorig jaar 3423 mensen asiel aan, een stijging met 65 procent ten opzichte van 2014 en met 164 procent ten opzichte van 2013.

De meeste vluchtelingen in Mexico zijn op weg naar de VS en komen uit El Salvador en Honduras. Het aantal Salvadoraanse vluchtelingen is er verviervoudigd in amper twee jaar.

‘Zij krijgen te maken met gedwongen rekrutering door misdaadbendes en met seksueel en gendergerelateerd geweld en moord.’

Nooit eerder sinds de jaren tachtig, toen burgeroorlogen Centraal-Amerika teisterden, waren zoveel mensen er op de vlucht voor geweld. Veel mensen vluchten voor de misdaadbendes. In Latijns-Amerika woont 8 procent van de wereldbevolking, maar toch is de regio goed voor een derde van alle moorden ter wereld.

Centraal-Amerika spant de kroon. Drie van de vijf landen met het hoogste aantal moorden per 100.000 inwoners liggen in Centraal-Amerika: Honduras, Belize en El Salvador. Guatemala staat op de achtste plaats van die internationale rangschikking.

Ook andere Centraal-Amerikaanse landen zien het aantal vluchtelingen stijgen. Costa Rica telt vandaag ook al 3616 vluchtelingen, de meeste uit El Salvador.

De vluchtelingenorganisatie van de VN, maakt zich zorgen over het snel toenemende aantal kinderen en vrouwen die alleen op de vlucht gaan. ‘Zij krijgen te maken met gedwongen rekrutering door misdaadbendes en met seksueel en gendergerelateerd geweld en moord’, zegt woordvoerder Adrian Edwards.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.