Amerikanen gebruiken steeds minder steenkool

De energieproductie in de VS was nooit eerder zo klimaatvriendelijk. De regering-Trump probeert de steenkoolindustrie nieuw leven in te blazen, maar ook vorig jaar daalde het steenkoolverbruik in de VS, met maar liefst 9 procent.

  • Russ Walker CC BY 2.0 Russ Walker CC BY 2.0

Het energieverbruik van de Amerikanen steeg vorig jaar lichtjes, blijkt uit cijfers van het ministerie van Energie. Maar de uitstoot van de energiesector daalde in dezelfde periode met zo’n 5 procent, en dat voor het tweede jaar rij.

Daarmee is het de sterkste aanhoudende daling in meer dan veertig jaar. Door de daling is de energiesector ook niet langer de grootste bron van broeikasgassen in de VS. Dat is nu de transportsector geworden, met name personenwagens, vrachtwagens en vliegtuigen.

Zuinige centrales

De belangrijkste oorzaken voor de daling zijn de opmars van hernieuwbare energie en het feit dat centrales, gebouwen en apparaten zuiniger zijn geworden.

Dankzij goedkoop schaliegas keren Amerikaanse energieproducenten zich massaal af van het erg vervuilende steenkool.

Daarnaast is er een belangrijke verschuiving binnen het gebruik van fossiele brandstoffen. Dankzij goedkoop schaliegas keren Amerikaanse energieproducenten zich massaal af van het erg vervuilende steenkool.

Bij elektriciteitsproductie uit schaliegas komt ongeveer de helft zoveel CO2 vrij als uit steenkool. Daar tegenover staat dat bij schaliegaswinning wel methaan lekt, een gas dat veel krachtiger is dan CO2.

De Amerikaanse president Trump wil daar wat aan veranderen, onder meer door het Clean Power Plan van zijn voorganger terug te draaien. Maar de kans dat hij daarin slaag is miniem, zeggen deskundigen.

De nieuwste cijfers lijken die trend te bevestigen, het verbruik van steenkool daalt opnieuw met 9 procent. Die daling zet zich nu al meer dan een decennium door in de VS, afgezien van een lichte correctie in 2012 and 2013.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.