Van de 1,3 miljard Afrikanen kreeg nog maar 2 procent een eerste dosis

Amper 1 op de 10 Afrikaanse landen vaccineert snel genoeg

World Bank / Henitsoa Rafalia (CC BY-NC-ND 2.0)

Nauwelijks 1 op de 10 landen in Afrika kan aan het huidige tempo genoeg inwoners vaccineren tegen september, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Intussen stijgt het aantal besmettingen in Afrika voor de derde week op rij en worden vaccins steeds schaarser.

Het continent nadert de kaap van 5 miljoen COVID-besmettingen. Zeven van de tien nieuwe besmettingen werden opgetekend in vijf landen: Egypte, Zuid-Afrika, Tunesië, Oeganda en Zambia.

10 procent van de bevolking

Met 32 miljoen doses is heel Afrika goed voor minder dan 1 procent van de 2,1 miljard vaccins die wereldwijd zijn toegediend. Van de 1,3 miljard Afrikanen kreeg nog maar 2 procent een eerste dosis, en amper 9,4 miljoen Afrikanen is volledig gevaccineerd. Het ziet ernaar uit dat amper 7 van de 54 landen hun vaccinatiedoelstelling halen en tegen september 10 procent van de bevolking kunnen inenten.

Matshidiso Moeti, regionaal directeur voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). ‘Vaccins vormen een bewezen middel om besmettingen en sterfgevallen te voorkomen, dus landen die dat kunnen, moeten dringend COVID-vaccins delen. Het is nu of nooit.’

‘Beloften omzetten in actie’

Volgens de WHO is de belofte van de Amerikaanse President Joe Biden om een half miljard Pfizer vaccins uit de delen aan arme landen en de Afrikaanse Unie een belangrijke stap. Ook Frankrijk heeft al belangrijke stappen aangekondigd via het Covax-initiatief.

‘We moeten ervoor zorgen dat er geen vaccins verloren gaan, want elke dosis is kostbaar.’

‘Het tij is aan het keren’, zegt Moeti. ‘We zien nu dat rijke landen hun beloften omzetten in actie.’

Ook de Afrikaanse landen moeten een tandje bijsteken om de vaccins die ze krijgen ook toe te dienen. Veertien landen hebben 80 tot 100 procent van de vaccins gebruikt die ze via Covax kregen. Maar twintig landen hebben tot nog toe minder dan de helft gebruikt.

‘We moeten ervoor zorgen dat er geen vaccins verloren gaan, want elke dosis is kostbaar’, zegt Moeti. ‘Landen die achterop hinken, moeten hun vaccinatieprogramma’s opkrikken.’

Ook het vertrouwen in vaccins varieert sterk: van 38 procent in Kameroen tot 86 procent in Guinee. In West- en Centraal-Afrika is het vertrouwen gemiddeld het laagst, rond 60 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.