'Sinds oktober vroegen we herhaaldelijk toegang, maar zonder succes'

Artsen Zonder Grenzen trekt zich terug uit Pools-Belarussische grensregio

Irek Dorozanski / DWOT (CC BY-NC-ND 2.0)

Sinds afgelopen zomer proberen duizenden migranten de Europese Unie te bereiken vanuit Belarus. Te voet proberen ze de grens over te steken naar Litouwen en Letland, maar vooral naar Polen.

Artsen Zonder Grenzen trekt haar hulpverleners terug uit de grensregio tussen Polen en Belarus. De medische hulporganisatie laat weten dat de Poolse autoriteiten hen geen toegang geeft tot de vluchtelingen en migranten die in het gebied vastzitten, en die hulp nodig hebben. ‘Het aantal doden zal er waarschijnlijk toenemen.’

Artzen Zonder Grenzen (AZG) laat weten dat Poolse autoriteiten haar meermaals verhinderden om de grensregio te bereiken, waar grote groepen migranten in barre winterse omstandigheden vastzitten.

‘Sinds oktober vroeg AZG herhaaldelijk toegang tot de afgesloten perimeter en tot de Poolse grenswachtposten, maar zonder succes’, zegt Frauke Ossig, de veiligheidscoördinator voor AZG in Polen.

‘We weten dat er nog steeds mensen zijn die de grens oversteken en zich verstoppen in het bos, die hulp nodig hebben. Maar ondanks ons engagement om mensen op de vlucht te helpen, waar ze zich ook bevinden, hebben we hun in Polen niet kunnen bereiken.’

Speelbal van de geopolitiek

Sinds afgelopen zomer proberen duizenden migranten de Europese Unie te bereiken vanuit Belarus. Te voet proberen ze de grens over te steken naar Litouwen en Letland, maar vooral naar Polen.

De EU beschuldigt Belarus ervan migranten met toeristenvisa in te vliegen vanuit het Midden-Oosten, om ze dan de oversteek laten te maken naar de EU-lidstaten met valse beloften. Volgens waarnemers is het een tactiek van de Belarussische president Loekasjenko om druk te zetten op het blok als vergelding voor Europese sancties.

De facto zitten de migranten al maandenlang vast tussen wal en schip, met de Belarussische veiligheidstroepen die hen de grens overjagen en de Poolse militairen die hen terugsturen. Sinds september heeft Polen de noodtoestand uitgeroepen in de grensstreek met Belarus, waardoor ngo’s of journalisten geen toegang hebben tot het gebied.

Mensenrechtenschendingen

Internationale organisaties beschuldigden zowel Polen als Belarus van mensenrechtenschendingen tegen de migranten, zoals mishandeling en illegale pushbacks.

Volgens de medische hulporganisatie stierven in 2021 minstens 21 mensen in de grensstreek.

Daardoor zijn veel van hen zich volgens AZG gaan verstoppen in de uitgestrekte bossen uit angst voor de veiligheidstroepen. Het ruige terrein in winterse omstandigheden is uitermate gevaarlijk zonder eten, onderdak of geschikt materiaal. Volgens de medische hulporganisatie stierven in 2021 minstens 21 mensen in de grensstreek.

‘Zolang onpartijdige, niet-gouvernementele humanitaire groepen deze mensen niet kunnen bereiken om hen te voorzien van water, voedsel, warme kleding en medische zorg, zal het aantal doden waarschijnlijk toenemen naarmate de temperaturen blijven dalen’, zegt AZG in een verklaring.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.