Bandenspecialist ontwikkelt fietsband van Russische paardenbloem

Bandenfabrikant Vredestein zoekt al jaren naar een alternatief voor het schaarse natuurrubber van de rubberboom. Die lijkt nu te zijn gevonden in de wortel van de Russische paardenbloem.

Denis Vahrushev (CC BY 2.0)

 

Banden zijn de grootste slokop van natuurrubber met 70 procent van de wereldproductie die zich concentreert in Thailand, Maleisië en Indonesië. In veel toepassingen kan natuurrubber immers niet worden vervangen door een synthetische variant.

Natuurrubber wordt momenteel gewonnen uit de rubberboom, die veelal in Azië groeit. Door een stijgende vraag en een afnemend aantal aanbieders is er een groeiend tekort aan natuurrubber. De gevoeligheid van de rubberboom voor ziektes zoals de South American Leaf Blight is een extra dreiging.

Racefietsband

Door de dreigende schaarste werkt het onderzoeksprogramma Drive4EU al een tijdlang aan een productieketen voor rubber uit Russische paardenbloem (Taraxacum koksaghyz). Hiermee wordt ingespeeld op het dreigend tekort aan natuurrubber en wordt de EU minder afhankelijk van import.

Hiermee wordt ingespeeld op het dreigend tekort aan natuurrubber en wordt de EU minder afhankelijk van import.

Bandenspecialist Vredestein presenteerde een prototype van de nieuwe racefietsband onder de naam Fortezza Flower Power. De band is gemaakt van rubber uit paardenbloemen en is een wereldprimeur.

De paardenbloemen voor dit project worden momenteel gekweekt in Nederland. De Universiteit van Wageningen helpt bij de extractie van rubber uit de wortels van de plant.

Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie. Bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen uit zeven verschillende Europese landen werken samen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.