België en eilanden in Stille Oceaan strijden samen tegen klimaatverandering

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) gaat samen met de Marshall- en de Salomonseilanden in de Stille Oceaan strijden tegen de globale uitstoot van broeikasgassen in de scheepvaart.

© ESA/NASA

Ebon Atol dat deel uitmaakt van de Marshall eilanden

‘Iedereen moet zijn steentje bijdragen in de strijd tegen klimaatverandering. Ik ben ervan overtuigd dat maritieme landen een wezenlijke bijdrage kunnen leveren. Zo kunnen we aan onze kinderen een leefbare wereld nalaten’, zegt Philippe De Backer in een persbericht.

Scheepvaart niet gebonden aan klimaatakkoord

België start met de Salomonseilanden een uitwisselingsproject op om kennis over emissiereductie beter te delen.

Op de klimaatconferentie van Parijs in 2016 werd beslist om de globale CO2-emissies met 55 procent te verminderen. De scheepvaartsector, nochtans goed voor 3 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, is niet gebonden aan dit klimaatakkoord. Het ziet er ook niet naar uit dat er op de klimaatconferentie van Bonn, die nu bezig is, afspraken gemaakt zullen worden voor de scheepvaartsector. Daarom wil De Backer, samen met de Internationale Maritieme Organisatie, ook internationaal bindende doelstellingen afspreken om de CO2-uitstoot voor de scheepvaart te verminderen.

Hij krijgt daarbij de steun van de Marshalleilanden en de Salomonseilanden in een zogenaamde “High Ambition Coalition”. De kleine eilanden in de Stille Oceaan worden als eerste bedreigd door de stijgende zeespiegel.

Grensoverschrijdend

‘De klimaatverandering is grensoverschrijdend’, zegt De Backer. ‘Geen land is immuun. 2017 is zelfs op weg om één van de drie warmste jaren ooit te worden. De enige manier om die uitdaging aan te gaan is door samen actie te ondernemen.’

‘Geen land is immuun. 2017 is zelfs op weg om één van de drie warmste jaren ooit te worden.’

In de samenwerking tussen de betrokken landen zal ook de Koninklijke Belgische Redersvereniging een faciliterende rol spelen.

‘Onze Belgische reders slagen er al in om innovatief uit de hoek te komen om de CO2-uitstoot te beperken’, zegt De Backer. ‘Dat laat ons toe deuren te openen, maar legt ook een grote verantwoordelijkheid op onze schouders. België neemt die verantwoordelijkheid op en trekt internationaal mee aan de kar. We zijn een klein land, maar we kunnen internationaal een verschil maken.’

De Backer ondertekende met zijn evenknie van de Salomonseilanden een partnerschap en zal de betrokken diensten op deze eilanden in de Stille Oceaan ondersteunen in het beperken van de CO2-uitstoot van de scheepvaart in hun land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.