Biolandbouw kan 9 miljard mensen voeden - als u minder vlees eet

Overschakelen op biologische landbouw verlaagt de uitstoot van broeikasgassen zonder de productie drastisch te verlagen of meer areaal in te nemen. Maar dan zijn er wel extra inspanningen nodig, blijkt uit een studie in Nature.

Neil Palmer (CC BY-SA 2.0)

Een Keniaanse vrouw bewerkt haar veld in de buurt van Mount Kenya

De groeiende wereldbevolking en veranderende eetpatronen vragen veel grotere oogsten tegen 2050. De landbouw zal dan veel meer energie, water en oppervlakte nodig hebben dan nu, met dramatische gevolgen voor het milieu. Voorstanders van biolandbouw denken die impact te kunnen verminderen, tegenstanders vrezen lagere oogsten zodat er dus juist meer areaal nodig zal zijn.

Voedselverspilling

De nieuwe analyse in Nature Communications geeft ze allebei deels gelijk. Bij onveranderde voedingspatronen en een blijvende focus op vlees vraagt biolandbouw inderdaad een groter areaal dan industriële veeteelt. Dat areaal concurreert met belangrijke CO2-opslagvaten zoals wouden, draslanden en savannes.

Maar biolandbouw kan wel degelijk helpen om 9 miljard mensen voeden in 2050, stelt de studie, op voorwaarde dat de consumptie van vlees wordt teruggedrongen en de strijd tegen de voedselverspilling wordt opgevoerd. In dat scenario verlaagt biologisch boeren het pesticideverbruik aanzienlijk, net als de uitstoot van broeikasgassen en stikstofvervuiling. 

Verhuizing

Eerder deze week bleek al uit een andere studie in Nature Geoscience, dat de regionale verschuiving van gewassen en grote impact kan hebben op de voedselproductie.

Als alle gewassen op de ideale plaats geteeld zouden worden, zouden wereldwijd 10 procent meer calorieën en 19 procent meer eiwitten worden geproduceerd. De wereld kan dan 825 miljoen mensen meer voeden. Tegelijk zou het verbruik van regenwater met 14 procent verminderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.