‘Wij zijn klaar voor de duurzame omslag’

Brede coalitie wil af van stookolie

Gina Randall (CC0)

 

Een coalitie van 60 energiebedrijven, fabrikanten, installateurs en milieuorganisaties in België wil af van stookolieketels en vraagt een groenere verwarming voor gezinnen. “Wij zijn klaar voor de duurzame omslag, het is nu aan de regering om die mogelijk te maken.”

Vandaag verwarmt 90% van de gezinnen met stookolie of aardgas, samen goed voor 14 procent van de Vlaamse uitstoot van broeikasgassen. Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten tussen nu en 2050 jaarlijks honderdduizend gezinnen kiezen voor een groene manier van verwarmen, zoals warmtenetten, warmtepompen, zonneboilers of duurzame biomassa.

Alleen: de lasten op de meest duurzame vormen van verwarming zijn momenteel het hoogst. Daarom lanceert de coalitie een pleidooi voor 100% residentiële groene warmte. Daarvoor moet er een lastenverschuiving komen van elektriciteit naar aardgas en stookolie. Daarnaast mogen vanaf 2021 geen nieuwe stookolieketels meer geïnstalleerd worden, en mogen de bestaande vanaf 2030 niet langer vervangen worden.

“Met drie sleutelmaatregelen kunnen de komende Vlaamse en federale regeringen de omslag van stookolie en aardgas naar duurzame warmte op gang trekken.”

Bij de ondertekenaars zijn niet alleen universiteiten, milieubewegingen en steden als Gent. Ook Techlink, de federatie van installateurs, verschillende fabrikanten van verwarmingstoestellen zoals Bulex, Daikin en Vaillant, en energieleveranciers zoals Engie, Eneco en Luminus scharen zich achter de oproep. De ondertekenaars engageren zich om hun eigen ontwikkelingsplannen en strategie te oriënteren op duurzame verwarming.

“Ondernemingen, de milieubeweging en onderzoeksinstellingen geven samen een krachtig signaal”, zegt Bram Claeys van de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE). “Ze willen niet enkel zelf de omslag maken en investeren in nieuwe technieken, opleidingen en communicatie, maar ze vragen ook dat de overheid sneller schakelt.”

Benjamin Clarysse, beleidsmedewerker energie bij Bond Beter Leefmilieu benadrukt het belang van het initiatief: “Hernieuwbare elektriciteit staat al een tijdje op de politieke agenda. Nu is het de beurt aan warmte. Met drie sleutelmaatregelen kunnen de komende Vlaamse en federale regeringen de omslag van stookolie en aardgas naar duurzame warmte op gang trekken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.