Britten laten twijfel over klimaatverandering varen

Bijna de helft van de Britten twijfelde drie jaar geleden nog aan de klimaatverandering. Vandaag smelt die twijfel als sneeuw voor de zon.

  • Duncan Hull CC BY 2.0 Duncan Hull CC BY 2.0

Vandaag is 64 procent van de Britten ervan overtuigd dat het klimaat verandert en dat de mens daar de belangrijkste oorzaak van is. Dat blijkt uit een enquête van adviesbedrijf ComRes bij ruim tweeduizend Britten.

Dat is een opmerkelijk resultaat want amper drie jaar geleden aanvaardde maar 57 procent van de Britten dat er een door de mens aangejaagde opwarming aan de gang was en in 2015 was dat 59 procent.

Verschuiving in de publieke opinie

‘In nauwelijks drie jaar heeft zich een duidelijke verschuiving in de publieke opinie voorgedaan. Steeds meer mensen aanvaarden dat de klimaatverandering plaatsvindt en hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door menselijke activiteiten’, zegt ComRes-voorzitter Andrew Hawkins.

‘Zeven op de tien Britten gelooft dat bijna alle, of een meerderheid van de klimaatwetenschappers hetzelfde geloven.’

‘Zeven op de tien Britten gelooft dat bijna alle, of een meerderheid van de klimaatwetenschappers hetzelfde geloven.’

Bovendien is 80 procent van de ondervraagden bezorgd over de gevolgen van de klimaatverandering voor het milieu en maakt bijna drie kwart zich zorgen over stijgende zeespiegel.

Uit een andere studie, die YouGov deed bij 1670 Britten, blijkt dat ook de bezorgdheid over luchtvervuiling toeneemt.

Bijna zes op tien de Britten vindt dat de huidige luchtvervuiling in hun land schadelijk tot zeer schadelijk is voor de gezondheid. In Londen vindt zelfs drie kwart van de inwoners dat.

De studie kwam er op vraag van een coalitie van milieu- en gezondheidsorganisaties, waaronder Greenpeace. Die voeren sinds deze week campagne om nieuwe wetgeving tegen luchtvervuiling.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift