Britten laten twijfel over klimaatverandering varen

Bijna de helft van de Britten twijfelde drie jaar geleden nog aan de klimaatverandering. Vandaag smelt die twijfel als sneeuw voor de zon.

  • Duncan Hull CC BY 2.0 Duncan Hull CC BY 2.0

Vandaag is 64 procent van de Britten ervan overtuigd dat het klimaat verandert en dat de mens daar de belangrijkste oorzaak van is. Dat blijkt uit een enquête van adviesbedrijf ComRes bij ruim tweeduizend Britten.

Dat is een opmerkelijk resultaat want amper drie jaar geleden aanvaardde maar 57 procent van de Britten dat er een door de mens aangejaagde opwarming aan de gang was en in 2015 was dat 59 procent.

Verschuiving in de publieke opinie

‘In nauwelijks drie jaar heeft zich een duidelijke verschuiving in de publieke opinie voorgedaan. Steeds meer mensen aanvaarden dat de klimaatverandering plaatsvindt en hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door menselijke activiteiten’, zegt ComRes-voorzitter Andrew Hawkins.

‘Zeven op de tien Britten gelooft dat bijna alle, of een meerderheid van de klimaatwetenschappers hetzelfde geloven.’

‘Zeven op de tien Britten gelooft dat bijna alle, of een meerderheid van de klimaatwetenschappers hetzelfde geloven.’

Bovendien is 80 procent van de ondervraagden bezorgd over de gevolgen van de klimaatverandering voor het milieu en maakt bijna drie kwart zich zorgen over stijgende zeespiegel.

Uit een andere studie, die YouGov deed bij 1670 Britten, blijkt dat ook de bezorgdheid over luchtvervuiling toeneemt.

Bijna zes op tien de Britten vindt dat de huidige luchtvervuiling in hun land schadelijk tot zeer schadelijk is voor de gezondheid. In Londen vindt zelfs drie kwart van de inwoners dat.

De studie kwam er op vraag van een coalitie van milieu- en gezondheidsorganisaties, waaronder Greenpeace. Die voeren sinds deze week campagne om nieuwe wetgeving tegen luchtvervuiling.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

Detlef Reichardt (CC BY-NC-ND 2.0)
Grote overstromingen aan de kust, die normaal om de honderd jaar voorkomen, kunnen tegen het einde van deze eeuw elk jaar gebeuren als de klimaatverandering niet gestopt wordt.
© Youtube
In de regering van de nieuwe Britse premier May is er geen plaats meer voor een klimaatminister. Een “erg domme” en “zorgwekkende” beslissing, volgens de oppositie en milieuorganisaties.
Andy Dingley (CC BY-SA 3.0)
De Duitse energiereus Siemens zal geen nieuwe projecten in hernieuwbare energie opstarten in Groot-Brittannië tot meer duidelijkheid is over de relatie van dat land met de Europese Unie.
European Council (CC BY-NC-ND 2.0)
Milieuorganisaties in zowel Groot-Brittannië als Brussel reageren teleurgesteld op de beslissing van de Britten om de EU te verlaten.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.