Caraïbische planten en dieren lijden onder klimaatverandering

De opmerkelijke rijkdom aan plant- en diersoorten in het Caraïbische gebied, die al onder druk staat door landgebruik, vervuiling en invasieve soorten, krijgt nu ook te kampen met de gevolgen van de klimaatverandering.

 

  • Caroline Roger, USGS (CC BY 2.0) Koralen en mangroven zijn bijzonder kwetsbaar voor de klimaatverandering Caroline Roger, USGS (CC BY 2.0)

Biodiversiteit en ecosystemen liggen aan de basis van duurzame ontwikkeling, zei Terrence Gilliard, biodiversiteitscoördinator op Saint Lucia, in de marge van de twaalfde Biodiversiteitsconferentie (COP12) in Pyeongchang (Zuid-Korea), die nog tot eind deze week duurt. De klimaatverandering heeft echter invloed op de biodiversiteit op de eilandstaat.

“Er zijn rapporten over verbleking van koralen door hogere watertemperaturen in zee en het productieve seizoen voor sommige landbouwgewassen duurt langer”, zegt Gilliard. “Extreme weersomstandigheden zoals de orkaan Tomas in 2010 hadden grote landverschuivingen tot gevolg in beboste gebieden. Daarbij gaan ook dierenlevens verloren. Langdurige droogtes beperken de beschikbare watervoorraad en daar lijdt de landbouwproductie onder.”

Saint Lucia is niet groter dan 616 vierkante kilometer, maar heeft een uitzonderlijke rijkdom aan dieren en planten. Het eiland telt 200 soorten die nergens anders voorkomen, inclusief 7 procent van de standvogels en maar liefst 53 procent van de reptielen.

De bekendste vogel in het land is de prachtige, maar bedreigde blauwmaskeramazone, een amazonepapagaai. Het land kent ook een van de zeldzaamste slangen in de wereld, de Liophis ornatus.

Jamaica

Volgens het Nationale Milieu- en Planningsbureau (NEPA) op Jamaica, zijn op dat eiland vooral koraalriffen, hooglandbossen en mangrovebossen kwetsbaar voor de klimaatverandering. Jamaica telt 8000 soorten en staat wereldwijd op de vijfde plaats als het gaat om endemische soorten.

Tot het rijke zeeleven behoren vissoorten, zeeanemonen, zwarte en steenkoralen, weekdieren, schildpadden, walvissen, dolfijnen en zeekoeien. Zo’n 30 procent van het land is bedekt met bossen en er zijn tien waterbekkens met ongeveer honderd stroompjes en rivieren, naast diverse onderaardse waterwegen, vijvers, bronnen en blauwe gaten (zinkgaten).

Op Saint Kitts en Nevis zijn de gevolgen van de klimaatverandering nog niet erg zichtbaar, zegt Randolph Edmead, directeur Fysieke Planning en Milieu bij het ministerie van Duurzame Ontwikkeling. ‘Om de subtiele veranderingen in kaart te brengen, hebben we meer tijd nodig. Zo lijkt het erop dat de droogteperiodes langer worden en dat dat invloed heeft op de natuurlijke cyclus van bepaalde planten en landbouwgewassen. Het regenseizoen lijkt korter te worden, en als er regen is, is die intenser en leidt vaker tot overstromingen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.