Chili blaast controversieel dammenproject af

De Chileense regering heeft gisteren een controversieel plan om voor 8 miljard dollar waterkrachtcentrales te bouwen in Patagonië afgeblazen. Het besluit kwam na een lange strijd met milieugroepen en de plaatselijke bevolking.

  • CC twiga269 FEMEN Chili blaast controversieel dammenproject af CC twiga269 FEMEN

Voor het HidroAysén-project zouden vijf dammen gebouwd worden in rivieren in Patagonië. De dammen zouden volgens milieuactivisten grote schade aanrichten in de natuur van Patagonië.

“Dit is een historische dag”, reageert Juan Pablo Orrego, de internationaal coördinator van de campagne Patagonië Zonder Dammen. “Het raakt me dat de burgers – want dit is een overwinning voor de burgers – er uiteindelijk in geslaagd zijn de regering ervan te overtuigen het goede besluit te nemen.”

Biodiversiteit

De strijd tegen het megaproject heeft zes jaar geduurd en bracht verschillende rechtszaken met zich mee. Een commissie van ministers uit de regering van socialiste Michelle Bachelet, die in maart aan een tweede termijn begon, besloot gisteren unaniem de 35 klachten die tegen het project waren ingediend, te accepteren en het plan te verwerpen.

HidroAysén is een joint venture van het Europese Endesa en het Chileense bedrijf Colbun SA. Endesa is een Spaanse dochteronderneming van het Italiaanse energiebedrijf Enel SpA. De bedrijven hebben dertig dagen om in beroep te gaan tegen het besluit.

Bachelet geen voorstander

Tijdens haar verkiezingscampagne toonde Bachelet zich al geen voorstander van de dammen. In mei, toen haar regering de energieagenda openbaar maakte, zei ze dat ze wilde inzetten op  het gebruik van hernieuwbare, onconventionele energiebronnen en aardgas. Dit in tegenstelling tot haar voorganger, Sebastián Piñera (2010-2014), die een voorkeur had voor waterkrachtcentrales.

Voor het HidroAysén-project zouden vijf grote waterkrachtcentrales geplaatst worden in de rivieren Baker en Pascua in Aysén in het zuiden van Patagonië. De regio kent niet alleen een grote biodiversiteit, maar is ook een van de grootste zoetwatervoorraden ter wereld. De dammen zouden in totaal 5910 hectare wildernis onder water hebben gezet.

Fossiele brandstoffen

Chili importeert 97 procent van zijn fossiele brandstoffen. De energiemix bestaat voor 40 procent uit waterkracht en voor 60 procent uit vervuilende fossiele brandstoffen. Doordat Chili zelf geen olie en aardgas heeft, behoren de kosten voor de productie van 1 megawattuur elektriciteit tot de hoogste in Latijns-Amerika – bijna 118 euro, vergeleken met ruim 40 euro in Peru, 29 euro in Colombia en 7 euro in Argentinië.

Rodrigo Castillo, directeur van de Associatie van Elektriciteitsbedrijven (ASEL), zei gisteren dat het regeringsbesluit betrekking heeft op één specifiek project. Hij sluit niet uit dat er in de toekomst andere waterkrachtcentrales gebouwd zullen worden.

Volgens René Muga, hoofd van de Associatie van Energiecentrales (AGG), zou HidroAysén goed geweest zijn voor 40 procent van de energie die Chili nodig heeft in de komende tien jaar. Dat is volgens zijn berekeningen te vergelijken met de energieproductie van zeven of acht kolencentrales. “Die energie is echt nodig.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.