Grote ambities, weinig resultaat

China krijgt methaanuitstoot niet onder controle

Hugh Llewelyn CC BY-SA 2.0

Kolenschepen op de Jangtsekiang rivier in China

De Chinese inspanningen in de mijnbouwsector zijn er niet in geslaagd om de methaanuitstoot voldoende te doen dalen. Dat blijkt uit onderzoek van satellietgegevens.

Methaan is als broeikasgas vele malen sterker dan CO2 en wordt vooral in verband gebracht met veeteelt. Maar ook de steenkoolsector heeft een grote uitstoot, omdat bij het boren naar steenkool ondergrondse methaanbellen vrijkomen.

China haalt nog meer dan 70 procent van zijn elektriciteit uit steenkool en is de grootste producent en verbruiker ter wereld. Mede door die grote steenkoolsector is het ook de grootste uitstoter van methaan ter wereld. De sector is in het land goed voor zo’n derde van de methaanuitstoot.

Pijpleidingen

China verscherpte in 2010 de regels voor de steenkoolsector om die methaanuitstoot aan banden te leggen. Maar uit onderzoek van satellietgegevens door het Carnegie Institute for Science blijkt dat die te weinig effect hebben.

“Uit onze studie blijkt dat, in ieder geval wat betreft methaantuitstoot, de Chinese overheid wel actie heeft beloofd maar daar in realiteit niet in geslaagd is”, zegt Scot Miller, hoofdauteur van de studie in Nature Communications.

“China had de wil en de mogelijkheid om zijn methaanuitstoot uit de steenkoolsector aan banden te leggen, maar uit onze analyse blijkt dat er weinig veranderd is”

China had zichzelf tot doel gesteld om 5,6 miljoen ton methaan op te vangen tegen 2015, maar volgens de onderzoekers steeg de uitstoot met meer dan een miljoen ton per jaar tussen 2010 en 2015. Dat ligt in lijn met de stijging voor 2010. De wetgeving heeft dus weinig effect gehad. De totale Chinese uitstoot van methaan steeg met 50 procent tussen 2000 en 2015.

“China had de wil en de mogelijkheid om zijn methaanuitstoot uit de steenkoolsector aan banden te leggen, maar uit onze analyse blijkt dat er weinig veranderd is”, zegt Anna Michalak, hoogleraar Globale Ecologie en medeauteur van de studie. “Het is dan ook weinig waarschijnlijk dat het land zijn ambitieuze doelstellingen op het vlak van methaan zal halen.”

De wetenschappers vermoeden dat dat te maken heeft met uitdagingen op het vlak van infrastructuur en technologie. Zo is er een gebrek aan pijpleidingen om het opgevangen methaan uit de afgelegen, bergachtige mijnstreken te vervoeren naar gebieden waar het gas gebruikt kan worden. Ook zijn de meest gebruikte technieken om methaan op te vangen in mijnen minder geschikt voor de specifieke Chinese steenkoollagen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.