Internationale Arbeidsorganisatie en Unicef luiden de alarmbel

Corona zet twintig jaar strijd tegen kinderarbeid op het spel

billy cedeno / Pixabay

De coronacrisis dreigt de kinderarbeid voor het eerst in twintig jaar weer aan te zwengelen, waarschuwen de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en Unicef.

Volgens een gemeenschappelijk rapport van de twee organisaties is het aantal kinderen dat moet werken sinds 2000 afgenomen met 94 miljoen, maar die winst staat nu op het spel door de toenemende economische gevolgen van de COVID-19-pandemie.

Het gevaar is lang niet alleen dat meer kinderen blootgesteld worden aan kinderarbeid, stelt het rapport. Ook kinderen die nu al werken kunnen meer uren krijgen of gedwongen worden tot gevaarlijker of ongezonder werk. 

‘Sociale bescherming is van vitaal belang in tijden van crisis omdat de meest kwetsbaren zo geholpen worden.’

‘Naarmate de pandemie grote schade aanricht aan het gezinsinkomen en er geen steun voorhanden is, kunnen velen hun toevlucht nemen tot kinderarbeid’, zegt Guy Ryder, directeur-generaal van de ILO. ‘Sociale bescherming is van vitaal belang in tijden van crisis omdat de meest kwetsbaren zo geholpen worden. Zorgen over kinderarbeid inbedden in een breder beleid rond onderwijs, sociale bescherming, justitie, arbeid en internationale mensen- en arbeidsrechten maakt een cruciaal verschil.’

Armoede

Volgens het rapport zou COVID-19 kunnen leiden tot een toename van de armoede en dus tot een toename van kinderarbeid, aangezien gezinnen alle beschikbare middelen zullen gebruiken om te overleven. Sommige studies tonen aan dat een stijging van de armoede met één procentpunt leidt tot een toename van de kinderarbeid in bepaalde landen met ten minste 0,7 procent.

‘In tijden van crisis wordt kinderarbeid een copingmechanisme voor veel gezinnen’, zegt ook Unicef-directeur Henrietta Fore. ‘Naarmate de armoede toeneemt, scholen sluiten en de beschikbaarheid van sociale voorzieningen afneemt, worden er meer kinderen richting de arbeidsmarkt geduwd. Nu we ons de wereld na COVID beginnen voor te stellen, moeten we erop toezien dat kinderen en hun families de instrumenten hebben die ze nodig hebben om soortgelijke stormen in de toekomst te doorstaan. Kwaliteitsonderwijs, diensten voor sociale bescherming en betere economische kansen kunnen doorslaggevend zijn.’

Stilaan duiken ook meer tekenen op dat de kinderarbeid toeneemt door de sluiting van scholen tijdens de pandemie. Die sluiting treft momenteel meer dan een miljard kinderen in meer dan 130 landen. Als de lessen opnieuw beginnen, zullen sommige ouders het zich niet meer kunnen veroorloven hun kinderen naar school te sturen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.