Deens parlement wil naar 70 procent minder CO2-uitstoot tegen 2030

Denemarken haalt al helft van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen

News Oresund (CC BY 2.0)

Windmolens op Lynetten, vlak bij de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het land produceerde nog nooit zoveel hernieuwbare energie als in 2019.

Nooit produceerde Denemarken zoveel hernieuwbare energie als vorig jaar. Voor de eerste keer was die groene energie goed voor 50 procent van het totale elektriciteitsverbruik.

Windenergie was goed voor 47 procent, de overige 3 procent kwam van zonne-energie.

Het vorige record dateert van 2017. Toen kwam 46 procent van het elektriciteitsverbruik van wind- en zonne-energie.

Windenergiepark Horns Rev 3

Vorig jaar werd in de Noordzee, voor de kust van het Deense Jutland, het offshore windenergiepark Horns Rev 3 operationeel, de belangrijkste oorzaak van het nieuwe record. Horns Rev 3 dekt het elektriciteitsverbruik van 425.000 gezinnen, een vijfde van het totale aantal gezinnen. 

Het aandeel van wind in de Deense mix zal de komende jaren nog sterker groeien. In de Baltische Zee bouwen de Denen momenteel het windenergiepark Kriegers Flak, dat volgend jaar operationeel moet worden. 

800.000 gezinnen

Tegen 2025 komt daar nog Thor bij in de Noordzee, het eerste van drie mega-windparken die Denemarken voor 2030 af wil hebben. Thor moet stroom produceren voor 800.000 gezinnen.

Het Deense parlement wil de Deense CO2-uitstoot tegen 2030 met 70 procent verminderen.

Volgens de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (sdg’s) van de Verenigde Naties moet het aandeel van hernieuwbare energie in de wereldwijde energiemix aanzienlijk stijgen tegen 2030.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.