Binnen dertig jaar zal één op vijf ouder dan 60 jaar zijn

Digitale app verbetert zorg voor ouderen

pxhere / public domain (CC0)

De wereldbevolking veroudert in een snel tempo. Tegen 2050 zal één op vijf ouder zijn dan 60. Het aantal 80-plussers zal naar verwachting verdrievoudigen van 143 miljoen in 2019 tot 426 miljoen in 2050.

De Wereldgezondheidsorganisatie lanceert een app om hulpverleners en gezondheidswerkers te helpen bij de zorg voor ouderen. Binnen dertig jaar zal één op vijf 60-plus zijn. Het aantal 80-jarigen zal drie keer hoger liggen dan nu. 

De digitale applicatie ICOPE biedt een houvast voor sociaal assistenten, gezondheidswerkers en anderen die met ouderen werken rond de belangrijkste aandoeningen van deze doelgroep: mobiliteitsbeperkingen, ondervoeding, gezichts- en gehoorverlies, cognitieve achteruitgang, depressieve symptomen en sociale zorg en ondersteuning.

Gebruikt in combinatie met een pakket hulpmiddelen, waaronder een nieuw handboek, zal de app de training van gezondheids- en maatschappelijk werkers versnellen om beter in te spelen op de uiteenlopende behoeften van ouderen.

“Het is essentieel dat diensten voor ouderen worden opgenomen in universele zorgpakketten”, zegt Anshu Banerjee, directeur veroudering bij de WHO. “Essentieel is een goede coördinatie tussen gezondheids- en sociale diensten om optimale zorg te bieden. Dit nieuwe pakket hulpmiddelen ondersteunt gezond ouder worden met een persoonsgericht en gecoördineerd zorgmodel”, zegt Banerjee. 

Wereldbevolking veroudert

De wereldbevolking veroudert in een snel tempo. Tegen 2050 zal één op vijf ouder zijn dan 60. Het aantal 80-plussers zal naar verwachting verdrievoudigen van 143 miljoen in 2019 tot 426 miljoen in 2050.   

Hoewel elke oudere persoon anders evolueert, hebben lichamelijke en geestelijke vermogens de neiging af te nemen met de leeftijd.

De interactieve app begeleidt gezondheids- en maatschappelijk werkers stap voor stap door het proces van screening van ouderen die risico lopen op zorgafhankelijkheid. De gezondheids- en sociale zorgbehoeften van ouderen worden ermee in kaart gebracht en dat resulteert in een gepersonaliseerde zorgplan. De app kan ook worden gebruikt door overheden en organisaties om zorgverleners te trainen in gepersonaliseerde zorg. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.