Elke dag 20 kinderen gewond of gedood in oorlogssituaties

‘Elke oorlog is uiteindelijk een oorlog tegen kinderen’

© Unicef

Oleksandr met zijn tweejarig dochtertje Michelle in de wijk Saltivka in Charkov, Oekraine. ‘Ze is angstig en bang van elk geluid’, getuigt de jonge vader.

In de afgelopen achttien jaar zijn maar liefst 315.000 kinderen ernstig gewond of zelfs gedood in meer dan dertig conflictsituaties wereldwijd. De cijfers zijn bevestigd door de Verenigde Naties (VN).

Staatsleiders, donoren en de humanitaire gemeenschap komen momenteel samen in Oslo, Noorwegen om te overleggen over de bescherming van kinderen in gewapende conflicten. Naar aanleiding hiervan heeft Unicef cijfers vrijgegeven van kindslachtoffers in conflicten sinds 2005. Het gaat om gemiddeld twintig kinderen die ernstig gewond zijn geraakt of het leven hebben gelaten in meer dan dertig conflictsituaties in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.

Onderschatting

120.000 kinderen werden tijdens die periode gedood of raakten verminkt, minstens 105.000 kinderen werden gerekruteerd om zelf mee te strijden in een gewapend conflict, 32.500 kinderen werden ontvoerd en meer dan 16.000 werden het slachtoffer van seksueel geweld.   

‘De blootstelling aan conflict heeft rampzalige en levensveranderende gevolgen voor kinderen.’

Deze trieste cijfers zijn slechts de gevallen die door de VN werden geverifieerd. De werkelijke tol ligt wellicht veel hoger, zegt Unicef, het kinderfonds van de VN.

‘Elke oorlog is uiteindelijk een oorlog tegen kinderen’, zegt Catherine Russell, uitvoerend directeur van Unicef. ‘De blootstelling aan conflict heeft rampzalige en levensveranderende gevolgen voor kinderen.’

Kinderen actief helpen

‘Jaar na jaar documenteren de Verenigde Naties de aangrijpende, tragische en te voorspelbare manieren waarop kinderlevens worden verscheurd’, gaat ze verder. ‘Het is de taak van ons allemaal om ervoor te zorgen dat kinderen niet de prijs betalen voor de oorlogen van volwassenen, en om doortastende, concrete actie te ondernemen om de bescherming van kinderen te verbeteren.’

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Ze doelt daarmee op zaken die organisaties zoals Unicef actief kunnen doen om kinderen beter te beschermen: het aanbieden van mentale en psychosociale hulp in conflictsituaties, inzetten op een snelle hereniging van families die opgesplitst zijn geraakt en het oprichten van opvangcentra voor kinderen. Verder voorzien ze in gespecialiseerde hulp voor kinderen die slachtoffer werden van seksueel misbruik, re-integratieprogramma’s voor kinderen die als kindsoldaat zijn ingezet geworden en blijven deze organisaties inzetten op onderwijs.

Kostprijs

Organisaties die dit soort hulp bieden op het terrein hebben berekend dat ze daarvoor minstens een miljard dollar nodig zullen hebben in 2024. Tegen 2026 zal dit bedrag volgens de berekeningen zijn opgelopen tot 1,37 miljard dollar.

De Unicef-analyse toont echter aan dat fondsen voor humanitair werk steeds vaker afnemen. Als dat blijft doorgaan op het huidige tempo zal er tegen 2024 minstens 835 miljoen dollar aan middelen te kort zijn om kinderen te beschermen tegen de gevolgen van conflict in hun regio waaronder kinderarbeid, mensenhandel en geweld.


 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.