‘Supporters willen geen WK dat onuitwisbaar bezoedeld is door schendingen van de mensenrechten’

Enquête in 15 landen: ‘FIFA moet uitgebuite arbeiders in Qatar vergoeden’

ILO/Apex Image (CC BY-NC-ND 2.0)

Uit een enquête bij 17.000 volwassenen in 15 landen blijkt dat er overweldigende steun is voor een voorstel van mensenrechtenorganisaties, waarbij de wereldvoetbalbond FIFA arbeidsmigranten moet compenseren die schade hebben geleden bij de voorbereiding van het WK in Qatar. 

Sinds 2010, toen de FIFA het WK 2022 aan Qatar gunde, zijn honderdduizenden arbeidsmigranten het slachtoffer geworden van mensenrechtenschendingen bij de bouw van de stadions, hotels, en infrastructuur, zeggen mensenrechtenorganisaties. 

Ze roepen de FIFA daarom op om een fonds op te richten om getroffen werknemers te compenseren. Dat fonds zou minstens 440 miljoen dollar moeten bevatten - het equivalent van het prijzengeld op het wereldkampioenschap.

Duidelijke boodschap

Uit een enquête bij 17.000 respondenten in vijftien landen blijkt nu grote steun voor dat voorstel, zegt Amnesty International. Wereldwijd steunt gemiddeld 73 procent de oprichting van zo’n fonds, in België zelfs 77 procent. Een grote meerderheid (67 procent) wil ook dat hun nationale voetbalbond zich publiekelijk uitspreekt over de mensenrechtenkwesties in Qatar.

‘Deze bevindingen zijn een duidelijke boodschap voor de voetbaltop.’

‘Deze bevindingen zijn een duidelijke boodschap voor de voetbaltop’, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. ‘Ook wij zetten de Belgische Voetbalbond (KBVB) aan om zich te blijven uitspreken over mensenrechtenkwesties gelinkt aan het WK 2022. En die vraag wordt gesteund door een ruime meerderheid van de Belgen. We roepen de Belgische Voetbalbond ook op om FIFA proactief en ondubbelzinnig te laten weten dat de KBVB compensatie wil zien voor arbeidsmigranten die uitgebuit werden in de voorbereiding op het WK.’

Bezoedeld toernooi

Met minder dan vijftig dagen tot de aftrap van het toernooi tikt de klok. ‘Maar er is nog tijd voor de FIFA om de juiste beslissing te nemen’, zegt Steve Cockburn van Amnesty International. ‘Supporters willen geen WK dat onuitwisbaar bezoedeld is door schendingen van de mensenrechten.’

Het verleden kan niet ongedaan worden gemaakt, zegt Cockburn, maar een compensatieregeling is een duidelijke en eenvoudige manier om een zekere mate van genoegdoening te kunnen bieden aan de honderdduizenden werknemers die het toernooi mogelijk hebben gemaakt.

Amnesty International roept de FIFA en Qatar op een compensatieregeling op te zetten met volledige participatie van werknemers, vakbonden, de Internationale Arbeidsorganisatie en het maatschappelijk middenveld. De regeling moet niet alleen een reeks compensatiekosten dekken, waaronder de terugbetaling van onbetaalde lonen, buitensporige wervingskosten en de vergoeding van letsel en sterfgevallen, zegt Amnesty. Ze moet ook initiatieven ondersteunen om de rechten van werknemers in de toekomst te beschermen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.