Repressie van mensenrechtenactivisten in Egypte

Familie van gedetineerde Egyptische activist in honger- en waterstaking krijgt bewijs van leven

Alisdare Hickson (CC BY-SA 2.0)

De familie van de Egyptische activist Alaa Abdel Fattah heeft maandag bekendgemaakt dat ze een teken van leven ontvangen heeft van de opgesloten schrijver. Die begon na een zes maanden durende hongerstaking in de gevangenis ook water te weigeren toen de klimaattop in Egypte van start ging.

Nadat zijn familie dagenlang geen contact met hem in de gevangenis had weten te krijgen, liet zijn zus op Twitter weten dat hun moeder Laila Soueif op maandag een brief in zijn handschrift had ontvangen. Daarin bevestigt Abdel Fattah dat hij nog leeft, sinds zaterdag opnieuw water drinkt en medische zorg krijgt.

Politieke gevangenen

De prominente activist en schrijver Alaa Abdel Fattah – een van de gezichten van de demonstraties van de Arabische Lente in 2011 – zit een jarenlange gevangenisstraf uit wegens het ‘verspreiden van onwaarheden die de nationale veiligheid ondermijnen’.

In april begon hij een hongerstaking uit protest tegen de erbarmelijke omstandigheden in de cel. Op zondag 6 november besloot hij ook te stoppen met het drinken van water.

Zijn moeder Laila Soueif en zussen Mona en Sanaa, proberen de internationale gemeenschap te overtuigen om tijdens de klimaattop druk uit te oefenen op Egypte om hem vrij te laten. Zijn advocaat beweert dat hij geen toegang krijgt tot zijn cliënt sinds de start van COP27, ook zijn familie had al dagenlang geen contact met hem weten te krijgen.

In de aanloop naar de klimaattop in Sharm-el-Sheikh hebben mensenrechtenorganisaties de vele politieke gevangenen Egyptische cellen aangeklaagd. Ook was er sprake van ‘massale arrestaties’ in de weken voor de start van de conferentie om protesten rond de klimaattop in de kiem te smoren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.