Financiële bedrijven: ‘Stop subsidies voor fossiele brandstoffen’

Verzekeraar Aegon en vijftien andere grote investerings- en verzekeringsbedrijven roepen de overheden van de G20 op om fossiele brandstoffen niet langer te subsidiëren na 2020.

Ayolt de Roos (CC BY 2.0)

 

De zestien bedrijven die de oproep doen hebben samen een beheerd vermogen van 2800 miljard dollar.

Aegon en de andere partners willen met dit gezamenlijk standpunt benadrukken dat aanhoudende regeringssteun voor fossiele brandstoffen niet langer zonder risico is voor de financiële sector. De groep vraagt een duidelijke deadline voor het uitfaseren van subsidies en publieke financiering voor fossiele brandstoffen.

‘Publiek geld opbranden door fossiele brandstoffen te subsidiëren is niet enkel slecht voor de planeet maar ook voor de economie.’

De oproep wordt gedaan naar aanleiding van de G20-top in Bonn (Duitsland), vandaag en morgen (16 en 17 februari) en in Baden-Baden op 17 en 18 maart.

‘De impact van de klimaatverandering is onomkeerbaar’, zegt Marc van Weede, verantwoordelijke strategie en duurzaamheid van Aegon. ‘We zijn verheugd dat we met deze coalitie bewustzijn kunnen creëren over de impact van de subsidies voor fossiele brandstoffen. We geloven immers dat deze subsidies de transitie naar groene energie vertragen.’

Een recent rapport van het Global Subsidies Initiative en het Overseas Development Institute (ODI) toonde aan dat het stopzetten van subsidies voor de productie van fossiele brandstoffen hetzelfde effect zou hebben als het wegnemen van de volledige uitstoot die de luchtvaartindustrie veroorzaakt.

Uit onderzoek van het ODI uit 2015 blijkt dat de G20-overheden samen 444 miljard dollar per jaar uitgeven aan steun voor fossiele brandstoffen, ondanks de uitdrukkelijke wens sinds 2009 om de klimaatverandering tegen te gaan.

‘Investeerders en verzekeraars hebben nu een duidelijke boodschap voor overheden: publiek geld opbranden door fossiele brandstoffen te subsidiëren is niet enkel slecht voor de planeet maar ook voor de economie’, zegt Shelagh Whitley, directeur van het ODI.

Naast Aegon ondersteunen vijftien andere financiële instellingen en verzekeraars de oproep. Het zijn onder meer bedrijven als Actiam, Aviva Investors, EdenTree Investment Management Ltd en First Affirmative Financial Network.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

cclark395 (CC BY-NC 2.0)
De grootste banken ter wereld blijven miljarden dollars pompen in projecten met de meest vervuilende fossiele brandstoffen, waaronder steenkool, olie op de Noordpool en teerzanden in Canada.
© Reuters
Mijnwerkers, kolenboeren en steenkoolgrootverbruikers: één front! Het gemeenschappelijke belang van dit vreemde monsterverbond: ze willen hun zwarte industrie tegen elke prijs draaiende houden.
Conal Gallagher (CC BY 2.0)
Een rapport over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) geeft geen goed beeld van de situatie op het gebied van water en sanitatie, zegt een wereldwijde coalitie van burgerorganisaties.
Barcelona En Comú (CC BY-ND 2.0)
Van 9 tot 11 juni riepen de linkse burgemeester Ada Colau en haar bondgenoten een conferentie van “steden zonder angst” samen in Barcelona.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.