Geen akkoord met Japan over tonijn

Milieuorganisaties vrezen dat het van kwaad naar erger gaat met de blauwvintonijn, nu topoverleg over de bescherming van de soort is afgesprongen.

  • Ingevroren blauwvintonijn op vismarkt van Tsukiji (Tokyo). Het aantal blauwvintonijnen is met 96 procent gedaald na een eeuw overbevissing.

Het aantal blauwvintonijnen is na een eeuw overbevissing met naar schatting 96 procent gedaald. Het grootste deel van de vangst is bestemd voor Japan, maar ook in China en andere Aziatische landen stijgt de vraag snel, waardoor de druk op de soort nog toeneemt. Vorig jaar kreeg de blauwvintonijn de status van “kwetsbaar” op de lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN).

Maatregelen

Vier dagen lang zochten tien landen in het Japanse Sapporo naar oplossingen om de visbestanden te helpen herstellen, maar er werd geen overeenkomst gevonden. Vooral Japan krijgt daarvan de schuld, omdat het weigerde maatregelen te steunen om de soort te helpen herstellen.

Milieuorganisaties spreken van een dramatische wending in het dossier. ‘Hoewel de tonijnbestanden met meer dan 90 procent gekrompen zijn en momenteel vooral jonge dieren gevangen worden die zich nog niet hebben kunnen voortplanten, slaagt de commissie er niet in om herstelplan op lange termijn uit te werken’, zegt Aiko Yamauchi van het Wereldnatuurfonds in Japan. ‘Nochtans is dat een absolute must.’

Japanse vissers

Ook Amanda Nickson van de The Pew Charitable Trusts waarschuwt voor de gevolgen van de mislukte top. ‘Het is erg teleurstellend dat de Japanse overheid geen steun verleent aan een sterk herstelplan voor de blauwvintonijn, gezien het precies de Japanse vissers zijn die het meest baat kunnen hebben bij een sterke populatie, en het meest te verliezen hebben als de populatie implodeert’, zegt ze.

De milieuorganisaties roepen de leden van de commissie op om hun standpunt te veranderen in aanloop naar de jaarlijkse bijeenkomst van de Commissie voor Visserij in de Westelijke en Centrale Stille Oceaan (WCPFC) eind dit jaar. Lukt dat niet, dan moet de internationale gemeenschap nadenken over een verbod op de wereldwijde handel in blauwvintonijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.