Mag geen enkele Afrikaan de VS nog in?

Toegang geweigerd. Geen enkele Afrikaan was aanwezig op het congres over de wereldwijde economie en ontwikkeling van Afrika in Los Angeles. Het Amerikaanse departement voor Vreemdelingenzaken weigert te reageren op individuele dossiers.

  • James R. Tourtellotte (CC0) Afrikanen hebben het steeds moeilijker om in de VS toegelaten te worden. James R. Tourtellotte (CC0)

De African Global Economic and Development Summit wordt al sinds 2013 georganiseerd in Los Angeles en heeft als doel Afrikaanse zakenmensen in contact te brengen met Amerikaanse investeerders. Dit jaar lag de focus op hernieuwbare energie zoals wind- en zonne-energie. Mary Flowers, hoofd van het congres, zegt in This is Africa dat het congres een flop was.

‘Niemand mocht erin’, zegt Flowers. ‘Meestal wordt 40 procent van de gasten geweigerd, nu was het 100 procent.’ De gastsprekers, panelleden, afgevaardigden en zakenmensen die al jaren banden hebben met de Verenigde Staten mochten het land niet in. The Guardian meldt dat alle deelnemers uit twaalf landen komen zoals Niger, Kameroen, Ethiopië, Sierra Leone, Guinea, Ghana, Angola, Zuid-Afrika, … Volgens Flowers heeft niemand uit Somalië, Soedan, Libië, Jemen, Iran of Irak zelfs een visum aangevraagd. Voor die landen probeert president Trump al maanden een inreisverbod te laten gelden ‘

Één pot nat

Aan The Independent vertelt Flowers dat velen al hun visum maanden op voorhand hadden aangevraagd bij de ambassade, maar pas enkele dagen voor het congres gevraagd werden voor een interview. ‘Dat interview duurde maar een tweetal minuten. Bovendien werden er enkel onbenullige vragen gesteld zoals: welke leeftijd hebben je kinderen?’

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet reageren op Flowers’ vragen om uitleg. Volgens hen zijn alle dossiers individueel behandeld en bovendien vertrouwelijk. In totaal werden tussen de 60 en 100 Afrikanen de toegang tot de Verenigde Staten geweigerd.

Mary Flowers zegt aan Okay Africa dat dit discriminatie is tegenover alle Afrikanen. The Huffington Post schrijft over andere gelijkaardige gevallen. Zo is een Marokkaanse groep de toegang geweigerd tot een muziekfestival in New Orleans. Een paar dagen later kreeg een groep kinderen uit Ghana, die West-Afrikaanse dans brengen, geen visum om in South Carolina op te kunnen treden. Dat doet meteen ook denken aan de weigering om de Antwerpse muzikante Coely toe te laten voor het SxSW festival.

Een deel van de Tibetaanse vrouwenvoetbalploeg mocht het land niet in voor een voetbaltoernooi in Dallas. Sam Levin, journalist  van The Guardian, rapporteert dat zelfs dokters en andere gediplomeerden de Verenigde Staten niet in mogen. Wat volgens hem ook gevolgen voor het toerisme heeft. Sinds de eedaflegging van president Trump zijn er volgens Sam Levin minder toeristen naar de Verenigde Staten gekomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.