Geen enkele Londenaar ademt veilige lucht

In heel Londen haalt geen enkele wijk de WHO-norm op het vlak van fijnstof, blijkt uit een nieuwe kaart van de overheid. Voor bijna 95 procent van de bevolking ligt de concentratie zelfs 50 procent hoger dan die norm.

DAVID HOLT (CC BY 2.0)

Londen onder een deken van smog

De Londense burgemeester Sadiq Khan publiceerde de meetgegevens over de fijnste stofpartikels (pm 2.5). De deeltjes zijn zo’n 400ste van een millimeter groot en kunnen daardoor diep in de longen doordringen. Ze worden onder meer in verband gebracht met longproblemen en hart- en vaatziekten en veroorzaken jaarlijks bijna dertigduizend vroegtijdige overlijdens in Groot-Brittannië.

10 microgram

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelt een concentratie van 10 microgram per kubieke meter als “veilig”, maar de gemiddelde jaarconcentratie in het centrum van Londen is bijna het dubbele. Enkele wijken aan de rand van de stad scoren in de buurt van de WHO-criteria, maar halen ze niet.

Bijna de helft van de vervuiling is afkomstig van bronnen buiten de stad. De grootste bronnen in Londen zelf zijn het verkeer, de bouwsector en verbranding van hout.

Om de uitstoot van het verkeer aan banden te leggen, komt er eind deze maand ook een nieuwe verkeersbelasting om oudere en meer vervuilende voertuigen uit het centrum te weren. Het verkeer is goed voor ongeveer de helft van de stikstofuitstoot in de stad, en dieselvoertuigen zijn verantwoordelijk voor 88 procent van dat aandeel.

2030

‘Deze kaart is opnieuw een aanklacht tegen de toxische lucht die alle Londenaren dagelijks moeten inademen’, zegt Khan. ‘Het is schokkend dat geen enkele wijk in Londen voldoet aan de WHO-gezondheidsstandaarden, en nog erger, dat 95 procent van de hoofdstad minstens 50 procent boven die standaarden scoort.’

‘Deze kaart is opnieuw een aanklacht tegen de toxische lucht die alle Londenaren dagelijks moeten inademen’, zegt burgemeester Sadiq Khan.

Khan is naar eigen zeggen vastbesloten om de luchtvervuiling in de stad uiterlijk tegen 2030 onder de WHO-richtlijn te duwen. Hij roept de Britse overheid op om Londen de macht te geven om op te treden tegen de uitstoot van de bouwsector en de houtverbranding.

‘We moeten ons schamen dat onze jeugd – de volgende generatie Londenaren – blootgesteld wordt aan deze minuscule partikels van giftig stof die hun longen beschadigen en hun levensverwachting verkorten. Ik begrijp dat dit erg hard is voor de Londenaren, maar ik wilde deze informatie publiek maken zodat mensen de omvang van de uitdaging begrijpen waar we in Londen mee te maken hebben.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.