400.000 kinderen krijgen niet het onderwijs waarop ze recht hebben

Geen onderwijs voor kinderen in Rohingya-kampen

Ruben Flamarique / Austcare (CC BY-NC-ND 2.0)

Kinderen in het opvangkamp Nayapara in het distric Cox Bazar, Bangladesh.

De Bengalese regering verhindert dat hulporganisaties enig onderwijs van betekenis geven aan Rohingya-kinderen in opvangkampen, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

‘Kinderen onderwijs ontzeggen, lost het vluchtelingenprobleem niet op.’

De kinderen mogen ook niet naar school buiten de opvangkampen. Het gaat om zo’n 400.000 kinderen die volgens HRW niet het onderwijs krijgen waar ze recht op hebben.

Secundair onderwijs is er niet voor de kinderen en ze kunnen ook de Bengalese taal niet leren. “Bangladesh heeft duidelijk gemaakt dat het niet wil dat de Rohingya in het land blijven. Maar door kinderen onderwijs te ontzeggen breng je hen schade toe en het lost het vluchtelingenprobleem niet op,” zegt Bill Van Esveld, plaatsvervangend directeur kinderrechten bij HRW.

“De regering van Bangladesh heeft talloze levens gered door de grenzen te openen en Rohingya op te vangen. Maar ze moet stoppen met het blokkeren van onderwijs voor Rohingya-kinderen.”

Terugkeer binnen twee jaar

Bangladesh heeft al generaties etnische Rohingya onderdak gegeven die vervolging in Myanmar ontvluchtten. Maar al die jaren werd formeel, geaccrediteerd onderwijs niet toegestaan.

Ook na de komst van 740.000 vluchtelingen die sinds 2017 een dodelijke campagne van het Myanmarese leger ontvluchtten, werd hulporganisaties verboden een bestaande, informele variant van het Bengalese curriculum in de kampen te gebruiken. De regering geeft als argument dat de Rohingya binnen twee jaar moeten terugkeren naar Myanmar.

Mislukte repatriatie

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en andere VN-organisaties, is Myanmar nog steeds niet veilig en zijn de leefomstandigheden er onder de maat. Vluchtelingen geven aan niet terug te willen, ondanks het feit dat Bangladesh al tweemaal een repatriatie-operatie in gang zette.

De VN-kinderorganisatie Unicef heeft inmiddels een informeel onderwijsprogramma ontwikkeld, dat in april vorig jaar ter goedkeuring werd voorgelegd aan de regering van Bangladesh. Het duurde een jaar totdat de eerste twee niveaus – tot en met het begin van de basisschool - waren goedgekeurd. De volgende drie niveaus van het informele programma moeten nog goedgekeurd worden.

Als dat gebeurt kunnen de kinderen informeel basisonderwijs volgen, maar dat geeft geen toegang tot het voortgezet onderwijs.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Schadelijk beleid

HRW noemt het beleid niet alleen schadelijk voor de kinderen, maar ook voor Bangladesh zelf. “Kinderen die geen onderwijs krijgen worden vaker slachtoffer van kinderarbeid en kindhuwelijken, ze belanden vaker in armoede en doen vaak niet volwaardig mee in de samenleving.

“Vluchtelingenkinderen die een opleiding hebben gehad, raken minder snel onder invloed van criminelen of gewapende groepen en kunnen bijdragen aan de samenleving van hun gastland,” stelt HRW.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.