Zowel groen als bereikbaarheid zijn belangrijke factoren voor welzijn

Groen buiten de muren heeft positief effect op het welzijn van gevangenen

Pixabay

Is de locatie van een gevangenis van belang voor het welzijn van de gevangenen? Dat lijkt er wel op. Gevangenen die zijn opgesloten in gebouwen in groene gebieden, hebben minder kans op zelfbeschadiging of gewelddadig gedrag, blijkt uit nieuw onderzoek. 

Volgens een nieuwe studie van onderzoekers van de universiteiten van Birmingham en Utrecht kan groenruimte buiten de gevangenismuren een positief effect hebben op het welzijn van gevangenen, nog náást de bewezen positieve effecten van groene ruimte bínnen de gevangenismuren. Het onderzoek naar de effecten van omringend groen op zelfbeschadiging en geweld in gevangenissen is gepubliceerd in Wellbeing, Space and Society.

In het onderzoek gebruikten de onderzoekers GIS-gegevens (uit zogenoemde Geografische Informatie Systemen) om groene ruimte, watergebieden en belangrijke wegen in een bufferzone van 500 meter rond gevangenissen in Engeland en Wales in kaart te brengen. Deze gegevens werden vervolgens onderzocht in relatie tot officiële statistieken over geweld en zelfbeschadiging in gevangenissen.

Het team vond sterk bewijs dat beide minder voorkwamen in alle soorten gevangenissen waar de instellingen werden omringd door een groene bufferzone.

Locatie van de gevangenis

‘We weten al dat de kenmerken van gevangenissen zelf het welzijn van zowel gevangenen als personeel beïnvloeden’, zegt hoofdauteur van de studie professor Dominique Moran. ‘Maar ons onderzoek toont aan dat de ruimtes rond gevangenissen ook belangrijk zijn. Nu bepalen doorgaans de kosten, het gemak en de relaties met de lokale gemeenschap waar gevangenissen worden gebouwd. Wij raden aan om ook rekening te houden met de effecten van de locatie van de gevangenis op de gedetineerden.’

‘Wij raden aan om ook rekening te houden met de effecten van de locatie van de gevangenis op de gedetineerden.’

De resultaten zijn verrassend, aangezien gevangenissen op meer landelijke locaties waarschijnlijk verder van huis zijn voor stedelijke gedetineerden en moeilijker te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Het is al bekend dat bezoek het welzijn van de gedetineerden verbetert, en een grotere afstand van huis kan van invloed zijn op de regelmaat van dat bezoek. 

Omdat ook de aanwezigheid van hoofdwegen in de analyse werd meegenomen, konden de onderzoekers aantonen dat zowel groen als bereikbaarheid belangrijke factoren zijn voor welzijn. Daarom stellen de onderzoekers dat toekomstige gevangenislocaties zouden moeten streven naar een goed evenwicht tussen groene ruimte en bereikbaarheid.

Uitzicht vanuit de cel

De onderzoekers konden geen rekening houden met informatie over het uitzicht van gevangenen vanuit celramen, aangezien het uitzicht op bufferzones buiten waarschijnlijk wordt geblokkeerd door gevangenismuren en hekken. Dit roept interessante vragen op over de manier waarop de omliggende groene ruimte voordelen oplevert wanneer die niet direct te zien is.

Dominique Moran: ‘Wij suggereren dat gevangenissen in deze bufferzones een betere luchtkwaliteit, minder milieuvervuiling en een vrediger geluidslandschap kunnen hebben. Hoewel er meer onderzoek nodig is op dit gebied, kunnen al deze factoren een positief effect hebben op het welzijn van gevangenen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.