Groot-Brittannië en Frankrijk zijn grootste invoerders van malaria

Groot-Brittannië en Frankrijk zijn de grootste invoerders van malariagevallen, blijkt uit een internationaal onderzoek. In beide landen komen gemiddeld tweeduizend malariapatiënten per jaar binnen.
 

  • CDC Global CC BY 2.0 CDC Global CC BY 2.0

Onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Southampton brachten de malariaroutes in kaart. Ze gingen na hoe malariapatiënten zich verplaatsen van landen waar de ziekte endemisch voorkomt naar landen die vrij zijn malaria.

Ongeveer veertig malariavrije landen blijken veel malariapatiënten te ontvangen. In de top vijf staan vier Europese landen.

De helft van de geïmporteerde infecties komt uit West-Afrika, 20 procent komt uit Indië en 13 procent uit Oost-Afrika.

Frankrijk en Groot-Brittannië spannen de kroon met respectievelijk gemiddeld 2169 en 1898 geïmporteerde malaria-infecties per jaar in het laatste decennium.

Ze worden gevolgd door de Verenigde Staten (1511 infecties per jaar), Italië (637) en Duitsland (401).

In Europa is malaria niet endemisch. Er komen wel vaak malariapatiënten naar Europa maar de ziekte kan zich niet verspreiden omdat de mug die malaria overbrengt hier niet voorkomt.

De helft van de geïmporteerde infecties komt uit West-Afrika, 20 procent komt uit Indië en 13 procent uit Oost-Afrika.

Malariaroute

De belangrijkste malariaroute is die van West-Afrika naar Frankrijk en Groot-Brittannië, maar ook tussen India en de VS, Papoea-Nieuw-Guinea en Australië, Pakistan en Groot-Brittannië en Haïti en de VS reizen vaker geïnfecteerde mensen.

‘Dit is de eerste wereldwijde evaluatie van ingevoerde malariagevallen in twintig jaar’, zegt Andrew Tatem, die het onderzoek leidde.

‘Deze gegevens in kaart brengen is enorm waardevol omdat het ons helpt te begrijpen hoe we de gevolgen van de wereldwijde bewegingen van de ziekte kunnen verzachten.’

Geïmporteerde malaria kan onder meer de resistentie tegen malariamedicijnen verhogen.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschapsblad The Lancet Infectious Diseases.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.