'Het bereik en de impact van de divestment-beweging is enorm'

Steeds meer grote investeerders laten vuile energie links liggen

fossilfreegm.org.uk (CC BY-SA 2.0)

 

Op de klimaattop in Katowice doen diplomaten een laatste wanhopige poging om het eens te worden over een gemeenschappelijk antwoord op de klimaatverandering. Maar terwijl het politiek maar met mondjesmaat vooruitgaat, boekt de zogenaamde divestment-campagne in de financiële wereld sneller successen. De campagne probeert investeerders over de hele wereld te overtuigen om niet langer in vuile energie te investeren - met succes.

Universiteiten

Wat startte aan verschillende universiteiten gaat steeds sneller, blijkt uit een rapport dat werd voorgesteld op de klimaattop. Vijf jaar geleden hadden 181 instellingen met een totale portefeuille van 50 miljard dollar zich bij de campagne aangesloten. Vandaag is de kaap van 1000 instellingen gerond, goed voor een totale investeringsportefeuille van 8000 miljard dollar.

Of het nu gaat om onze universiteit, ons gemeentebestuur of ons pensioenfonds: we kunnen de geldkraan voor vervuilende industrieën dichtdraaien en de instellingen dwingen om betere keuzes te maken

“Onze publieke instellingen aanmanen om uit fossiele brandstoffen te stappen is iets dat we allemaal kunnen doen”, zegt Nicolas Haeringer van 350.org. “Of het nu gaat om onze universiteit, ons gemeentebestuur of ons pensioenfonds: we kunnen de geldkraan voor vervuilende industrieën dichtdraaien en de instellingen dwingen om betere keuzes te maken, zoals investeringen in lokale, hernieuwbare energie. Dat is iets dat we overal zien gebeuren, en een eigen momentum gekregen heeft.”

Nog meer nodig 

“Het bereik en de impact van deze beweging is enorm”, zegt Boeve. “Het momentum wordt aangedreven door gewone mensen die hun financiële instellingen aanmanen om een standpunt in te nemen tegen de sector van de fossiele brandstoffen - de sector die het meest verantwoordelijk is voor de klimaatcrisis.”

Ik ben proMO*

Met MO* zorgen wij voor écht nieuws over echte mensen in heel de wereld. Wil je ook ons unieke journalistieke project mogelijk maken? Word dan proMO*. Als proMO* word je lid van onze community, mag je gratis naar al onze events en kan je in dialoog gaan met onze journalisten. Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Geweldig! Ik word proMO*

In een groot deel van de gevallen gaat het om religieuze (28 procent) en filantropische (18 procent) organisaties. Verder gaat het vooral om overheden, onderwijsinstellingen en pensioenfondsen. Private bedrijven maken zo’n 4 procent uit van de ondertekenaars.

“De sector is een van de machtigste in de geschiedenis en de tentakels reiken tot in de machtscentra, inclusief deze klimaattop in Katowice waar ze met de rode loper werden verwelkomd”, zegt Boeve. “De divestment-beweging geeft iedereen de kans om het bredere plaatje te zien en duidelijk te maken dat de klimaatverandering niet gewoon ‘gebeurt’, maar actief wordt aangezwengeld door bedrijven als Exxon en Shell, en iedereen die daarin investeert.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift