Onderzoek Stanford University

Het zuiverste drinkwater is gerecycleerd rioolwater

CC0 Public Domain

Behandeld afvalwater scoort niet enkel prima qua veiligheid om te drinken, het is zelfs minder toxisch dan drinkwater uit de gebruikelijke bronnen zoals rivieren en grondwater. Dat hebben ingenieurs van Stanford University ontdekt.

‘We hadden verwacht dat gerecycleerd drinkwater in sommige gevallen schoner zou zijn dan conventioneel drinkwater omdat de behandeling ervan veel uitgebreider is’, zegt burgerlijk ingenieur William Mitch, senior auteur van de studie die is verschenen in Nature Sustainability. ‘Maar we waren verrast dat in sommige gevallen de kwaliteit van het gerecycleerde water, vergelijkbaar was met grondwater, dat traditioneel wordt beschouwd als water van de hoogste kwaliteit’, zegt hij.

Organische verontreiniging 

De ingenieurs ontdekten dat hergebruikt drinkbaar water na zuivering schoner is dan conventioneel drinkwater uit bijvoorbeeld rivieren. In de meeste rivieren wordt stroomopwaarts ook afvalwater gedumpt met veel minder behandeling dan de systemen die voor hergebruik van drinkwater actief zijn. 

De conventionele afvalwaterzuiveringsinstallaties zijn niet uitgerust om diep te reinigen, waardoor veel organische verontreinigingen, zoals chemicaliën uit shampoos en medicijnen, in de rivieren terechtkomen, en van daaruit rechtstreeks in een drinkwaterinstallatie.

Wereldwijd worden drinkwaterbronnen schaarser en ook de toenemende droogte in grote delen van de wereld, waaronder bijvoorbeeld het westen van de Verenigde Staten, maken dat de zoektocht naar alternatieven volop gaande is. In dat opzicht zijn de onderzoekers verheugd over hun ontdekking die volgens hen ‘erg veelbelovend’ is. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.