Wind- en zonne-energie zijn cruciaal

Hoe sneller de energietransitie begint, hoe goedkoper

Fanny Schertzer / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Deense wetenschappers onderzochten twee scenario’s om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te halen: eentje waarin vroeg wordt begonnen met de transitie en die gestaag verloopt, een ander waarbij de transitie trager op gang komt en versnelt naarmate 2050 nadert. ‘Ons model laat duidelijk zien dat de meest goedkope oplossing is om nu te handelen’. (foto: Het Rønlandwindpark in Denemarken)

De massale switch naar schone energie kan het beste heel snel beginnen en dan gestaag verlopen, blijkt uit Deens onderzoek. Er moet vooral snel en massaal geïnvesteerd worden in wind- en zonne-energie.

De goedkoopste en gemakkelijkste manier om het Akkoord van Parijs na te komen en de opwarming van de aarde tot 1,5 graden Celsius te beperken? Een duidelijke en stevige investering in wind- en zonne-energie. En vooral: daar nu mee beginnen. Dat is de boodschap in een nieuwe studie in Nature Communications door onderzoekers van de Universiteit van Aarhus in Denemarken.

Supercomputer

De wetenschappers voeden gedetailleerde informatie over het Europese stroomnet aan de supercomputer van de universiteit. Die maakte modellen voor de productie van elektriciteit, verwarming en brandstof, zodat er op elk uur van de dag voldoende energie is, ook in de koudste winterweken.

‘We stellen de vraag welke energiestrategie we nodig hebben om het doel voor 2050 te bereiken’, zegt Marta Victoria, assistent-hoogleraar Ingenieurskunde en energie-expert aan de Universiteit van Aarhus. ‘We gingen daarbij uit van het “koolstofbudget”: de maximale hoeveelheid CO2 die we kunnen uitstoten. Hoe zorgen we ervoor dat we tegen 2050 klimaatneutraliteit bereiken op de goedkoopste en meest haalbare manier?’

Snel en gestaag

Victoria en haar team onderzochten twee scenario’s: eentje waarin vroeg wordt begonnen met de transitie en die gestaag verloopt, een ander waarbij de transitie trager op gang komt en versnelt naarmate 2050 nadert.

‘Om klimaatneutraliteit te bereiken, zullen de CO2-prijzen een stuk hoger moeten zijn dan nu.’

‘Ons model laat duidelijk zien dat de meest goedkope oplossing is om nu te handelen’, zegt ze. ‘Ambitieus zijn op korte termijn. En we zien zonne-energie en wind op land en op zee als de goedkoopste hoeksteen van een volledig CO2-vrij energiesysteem in 2050.’

De wetenschappers benadrukken dat er de komende dertig jaar een enorme inzet van wind- en zonne-energie nodig is.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Niet makkelijk

‘Het wordt geen gemakkelijke taak’, zegt Victoria. ‘In enkele jaren zullen we meer dan 100 gigawatt aan zonne- en windenergie moeten installeren, en om klimaatneutraliteit te bereiken, zullen de CO2-prijzen een stuk hoger moeten zijn dan nu.’

De paper wijst op een langzaam stijgende CO2-prijs die maximaliseert rond 400 euro per ton in 2050. Dat is zo’n twintig keer hoger dan de huidige prijzen.

Het model voorziet nog in een hoeveelheid elektriciteit op basis van gas om de koudste weken in de winter te overbruggen. Ook warmtenetten kunnen daarbij een cruciale rol spelen, zegt Victoria. De studie onderzocht ook nucleaire energie, maar komt tot de conclusie dat wind-, zon- en waterkracht veel voordeliger zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.