Human Rights Watch: 'Toilet voor iedereen is mensenrecht'

Ieder mens heeft recht op sanitaire voorzieningen, hindernissen om dit te bereiken moeten worden bestreden. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een vandaag verschenen rapport.

  • Bob Witlox CC BY-NC-ND 2.0 Bob Witlox CC BY-NC-ND 2.0

Het rapport Going to the Toilet When You Want: Sanitation as a Human Right is gebaseerd op informatie die Human Rights Watch (HRW) in een periode van meer dan tien jaar verzamelde over discriminatie, misbruik en andere obstakels die mensen verhinderen op veilige en waardige wijze hun behoeften te doen.

Vandaag en morgen is er een grote VN-bijeenkomst in New York waar gesproken wordt over de wereldwijde uitdagingen op het gebied van sanitaire voorzieningen en drinkwater.

In 2015 moesten naar schatting 2,4 miljard mensen het stellen met voorzieningen van slechte kwaliteit. Dat houdt met name in dat die voorzieningen niet hygiënisch zijn: menselijke uitwerpselen komen eenvoudig in contact met mensen.

Bijna een miljard mensen doet zijn behoeften buiten in het open veld.

Menselijke waardigheid

‘Mensen in staat stellen om te gaan met hun lichaamsfuncties op de manier die ze wensen, is de basis van menselijke waardigheid’, zegt Amanda Klasing, vrouwenrechtenonderzoeker bij HRW.

‘Los van de persoonlijke schaamte, ondermijnt gebrek aan sanitatie andere mensenrechten, zoals gezondheid en gendergelijkheid.’

‘Los van de persoonlijke schaamte, ondermijnt gebrek aan sanitatie andere mensenrechten, zoals gezondheid en gendergelijkheid.’

Het recht op sanitatie is afgeleid van het recht op een adequate levensstandaard.

Sanitaire voorzieningen moeten fysiek toegankelijk, betaalbaar, veilig, hygiënisch en sociaal en cultureel acceptabel zijn.

Aan dergelijke eisen voldoen voorzieningen echter lang niet altijd, bijvoorbeeld op scholen, in vluchtelingenkampen, gevangenissen, op het werk of thuis.

Menstruatie

HRW deed onder meer onderzoek in China, India, Nepal, Rusland, Zuid-Afrika en de VS. Uit dat onderzoek bleek dat bijvoorbeeld discriminatie op basis van kaste, gender, handicap of leeftijd, mensen uitsluit van adequate sanitaire voorzieningen.

‘Als er fatsoenlijke toiletten zijn, voelen meisjes zich vrijer om op school hun maandverband te verwisselen’

In Nepal blijven veel meisjes bijvoorbeeld thuis van school als ze ongesteld zijn. ‘Als er fatsoenlijke toiletten zijn, voelen meisjes zich vrijer om hun maandverband te verwisselen’, zegt de 19-jarige Chandni Rai.

Deze situatie heeft ook invloed op andere rechten, zoals het recht op onderwijs, gezondheid, werk en gendergelijkheid.

‘We hebben gesproken met mensen met een handicap die een trap op moesten om bij een toilet te komen, met ontheemde vrouwen in opvangkampen die niet naar een afgelegen toilet durfden en mensen die helemaal geen sanitaire faciliteiten hadden’, zegt Klasing.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.