In 2040 moet de bosoppervlakte van het eiland met een vijfde gestegen zijn

Ierland gaat 440 miljoen bomen planten

Bob McEvoy / Pixabay

De Ierse overheid wil jaarlijks 22 miljoen bomen aanplanten en dat voor de volgende twintig jaar. In 2040 moet de bosoppervlakte van het eiland zo met een vijfde gestegen zijn.

Ierland is momenteel bij de minst beboste landen in de Europese Unie (EU). Als onderdeel van haar klimaatplan wil de regering in Dublin tegen 2040 maar liefst 440 miljoen bomen planten, of 22 miljoen exemplaren per jaar, melden de Ierse kranten.

De meeste aanplantingen komen op rekening van de overheid, boeren en grote landeigenaren. Een derde zal bestaan uit loofbomen, een poging om de inheemse bossen een stuk te herstellen die grotendeels verdrongen zijn door naaldbomen.

Kritiek

Toch krijgt het plan ook kritiek van milieuorganisaties. 'Het plan van de regering om miljoenen bomen aan te planten is duidelijk een poging om de krantenkoppen te halen', zegt milieuorganisatie Irish Wildlife Trust in een reactie.

Want zelfs als het plan slaagt, blijft Ierland helemaal achteraan het Europese peloton hangen en doet enkel Malta het slechter qua percentage bosoppervlakte.

Volgens Irish Wildlife Trust ligt de focus van de overheid ook te sterk op het aantal bomen en dringt een diepgaande hervorming van het Ierse bosbeleid zich op. Hierin moet meer aandacht zijn voor biodiversiteit, verwildering en duurzame bossen waarin niet gekapt mag worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.