Grootschalige landbouw doet grondwaterreserves opdrogen

India verliest grondwater in sneltempo

CC0

Dankzij een intensief gebruik van irrigatie uit waterputten konden de boeren ook in de drogere winter- en zomerseizoenen oogsten.

India, de op een na grootste producent van tarwe en rijst ter wereld, telt meer dan 600 miljoen boeren. Sinds de jaren '60 heeft het land zijn landbouwproductie enorm opgeschroefd, en dat heeft veel mee te maken met het grondwater. Dankzij een intensief gebruik van irrigatie uit waterputten konden de boeren ook in de drogere winter- en zomerseizoenen oogsten.

India werd zo de grootste verbruiker van grondwater ter wereld, maar krijgt daar nu de rekening voor gepresenteerd. In grote delen van het land raken de reserves snel uitgeput.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Volgens berekeningen van de Universiteit van Michigan kan het totale landbouwareaal in India in de winter met wel 20 procent krimpen, als de grondwaterlagen volledig uitgeput raken. In de zwaarst getroffen regio’s loopt dat aandeel zelfs op tot 68 procent.

Kanaalirrigatie

Dat scenario is echter onwaarschijnlijk. De wetenschappers gaan eerder uit van een gedeeltelijke vervanging van het grondwater door kanaalirrigatie. Binnen de Indiase regering gaan al stemmen op voor zo’n scenario.

Maar zelfs als alle probleemregio’s overschakelen op kanaalirrigatie, zou het winterareaal nog steeds met 7 procent kunnen krimpen, en in de ergst getroffen locaties tot 24 procent, blijkt uit de studie.

‘Kanalen zijn een goede vorm van irrigatie maar ze kunnen ook leiden tot meer ongelijke toegang tot irrigatie.’

‘Onze resultaten onderstrepen het cruciale belang van grondwater voor de Indiase landbouw en het levensonderhoud op het platteland’, zegt Meha Jain van de Universiteit van Michigan. ‘We tonen aan dat de irrigatie met grondwater eenvoudigweg vervangen door kanaalirrigatie waarschijnlijk niet voldoende zal zijn om de huidige productieniveaus op peil te houden.’

Ongelijk en onvoorspelbaar

De studie waarschuwt ook voor toenemende ongelijkheid als het land massaal overschakelt op kanaalirrigatie.

‘Kanalen zijn een goede vorm van irrigatie voor wie dicht bij oppervlaktewater leeft’, schrijven de auteurs. ‘Maar ze kunnen ook leiden tot meer ongelijke toegang tot irrigatie in vergelijking met waterputten, en met negatieve consequenties voor wie verder van de kanalen leeft.’ Bovendien is oppervlaktewater meer afhankelijk van het variabele weer.

De wetenschappers breken daarom een lans voor andere strategieën om het watertekort aan te pakken, zoals overschakelen van winterrijst naar granen, meer gebruik van druppelirrigatie om water te besparen, en ingrepen om de irrigatiekanalen efficiënter te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.