ING wil 128 miljoen dollar investeren in vervuilende steenkoolcentrale

De Nederlandse bank ING maakte onlangs bekend ethische bezwaren te hebben tegen de Dakotapijplijn in Amerika, en trok zich daarom terug uit het project. Een verdienstelijke poging om het imago op te krikken zou men kunnen denken, maar ondertussen is het nieuws opgedoken dat de bank in Indonesië 128 miljoen dollar wil investeren in een vervuilende steenkoolcentrale. Ngo’s roepen ING op om af te zien van de financiering.

  • Arnold Paul (CC BY-SA 3.0) Arnold Paul (CC BY-SA 3.0)

Een flinke investering loert om de hoek in havenstad Ciberon in Indonesië. De Nederlandse grootbank ING wil een bedrag ter waarde van 128 miljoen dollar (120 miljoen euro) pompen in de opening van een tweede steenkoolcentrale.

In 2007, toen de eerste centrale zijn deuren opende in Ciberon, hebben lokale boeren en buurtbewoners hun omzet drastisch zien dalen door lucht- en watervervuiling. Het grootste deel van de bevolking dat in het gebied woont, is afhankelijk van landbouw en visvangst, en vreest voor een genadeslag indien de tweede centrale er effectief komt  

‘Het potentieel voor hernieuwbare energie in Indonesië is enorm en moet benut worden’

‘De centrale in Cirebon moet wat ons betreft zo snel mogelijk van de baan en vervangen worden door schone energiebronnen zoals wind en zonne-energie. Het potentieel voor hernieuwbare energie in Indonesië is enorm en moet benut worden’, aldus Marjon Meijer van FairFin, een Belgische ngo die schadelijke investeringen van banken in kaart brengt en ijvert voor sociaal verantwoorde investeringen.

Naast de financiële impact heeft zo’n centrale ook een gigantische impact op de gezondheid van de bevolking. Uit onderzoek van Greenpeace en Harvard Univertsity blijkt dat in Indonesië alleen al jaarlijks 6.500 mensen sterven aan de vervuiling veroorzaakt door steenkoolcentrales. Bij elk bijkomende centrale, zoals de tweede gepland in Ciberon, zou dat zeshonderd mensenlevens per jaar extra kunnen kosten.

in 2003 tekenden 89 financiële instellingen een verdrag - The Equator Principles - dat moest verzekeren dat banken in de toekomst ‘sociaal verantwoordelijk zouden investeren. ING was er een van. Door het ondertekenen van dat verdrag verklaarden de banken onder meer rekening te houden met de opwarming van de aarde, biodiversiteit en de rechten van de mens. Volgens FairFin lijdt de lokale bevolking enorm door de steenkoolcentrales en schendt ING op die manier een van de basisregels van de Equator Principles. 

Dakota-pijplijn

ING nam tot voor kort ook deel aan een investering samen met zestien andere banken om de controversiële Dakota Access Pipeline te financieren. De omstreden pijplijn loopt van Noord-Dakota tot in het zuiden van Illinois, een afstand van meer dan 1800 kilometer. Verschillende inheemse stammen die in de getroffen gebieden wonen, vrezen dat ze met vervuiling zullen kampen indien de pijpleiding er komt. Onder druk van protest, heeft ING uiteindelijk besloten om zich terug te trekken uit de deal. 

Volgens ING staat dit volledig los van de geplande steenkoolcentrale in Indonesië. Persverantwoordelijke Carolien van der Giessen: ‘De deal voor de kolencentrale werd reeds afgerond in 2012. Sinds het klimaatakkoord van 2015 hebben we ons beleid aanzienlijk verscherpt, maar we vinden het belangrijk om de afspraken die we in het verleden hebben gemaakt, te honoreren.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.