Is de regio klaar voor massaal telewerk?

Internet Latijns-Amerika raakt overbelast door coronavirus

rupixen.com on Unsplash

Het dataverkeer in Latijns-Amerika is volgens schattingen met 20 tot 30 procent toegenomen door de coronacrisis. Experts vragen zich af of de regio klaar is voor telewerken.

Doordat bedrijven en overheden over de hele wereld werknemers vragen om van thuis uit te werken neemt de druk op het internet toe. Sommige experts vrezen dat netwerken verzadigd raken.

Record in Brazilië 

Het dataverkeer in Brazilië bijvoorbeeld brak een nieuw record in de nachten van 18 en 19 maart met ongeveer 10 terabits per seconde, 15 procent meer dan normaal, volgens cijfers van NIC.br, die het Braziliaanse internetverkeer coördineert.

Dat komt ook door het hoge verbruik van videostreamingdiensten op platforms zoals Netflix, en het grote aantal videoconferenties via Skype of WhatsApp voor werk en school.

De operatoren vragen gebruikers nu al om het internet verantwoord te gebruiken. Al wijzen instanties zoals de NIC.br erop dat de infrastructuur klaar is voor zo’n hoge vraag.

Geen risico

Julio Sirota, infrastructuurbeheerder van IX.br, de entiteit binnen NIC.br die verantwoordelijk is voor de infrastructuur waarmee netwerken van operatoren en bedrijven data uitwisselen, zegt: ‘Het is een verwachte stijging die we de afgelopen vier maanden hebben gezien, dus er is geen risico dat deze nieuwe vraag de servers overbelast.’

Het grootste gevaar is dat onderhoudswerken niet kunnen gebeuren doordat technici en materiaal niet ter plaatse geraken.

Het grootste gevaar is volgens Sirota dat onderhoudswerken niet kunnen gebeuren doordat technici en materiaal niet ter plaatse geraken.

Verantwoord gebruik

In Argentinië groeide het internetverkeer in de eerste week van de quarantaine tussen de 20 en 25 procent, volgens de Argentijnse internetkamer Cabase.

‘Het is een veerkrachtig netwerk dat is voorbereid op de meest uiteenlopende onvoorziene omstandigheden’, zegt een Cabase-woordvoerder. ‘Daarom denken we dat de internetinfrastructuur van het land in staat is om deze uitzonderlijke situatie het hoofd te bieden. Als we er allemaal verantwoord gebruik van maken, zal de connectiviteit goed reageren.’

Voor Cabase is het dataverkeer tegenwoordig vergelijkbaar met dat van een maand geleden, toen de lessen nog niet waren begonnen. ‘De grote impact voor de netwerken zal niet zozeer van het thuiswerken komen, maar van de jongeren die niet naar school gaan en de hele tijd multimedia-inhoud en HD-streaming consumeren.’

Groei van 30 procent

Ecuador zag sinds het begin van de quarantaine een groei van 30 procent. Hetzelfde in Chili, dat volgens PIT Chile tussen maandag 16 maart en donderdag 19 maart een toename van het dataverkeer met 30 procent registreerde.

In Uruguay noteerde de Nationale Administratie voor Telecommunicatie een groei van 34 procent in mobiel verkeer na de bevestiging van de eerste gevallen van COVID-19 in het land.

Prioriteiten

‘Toch denk ik dat de toename van thuiswerk en isolatie gevolgen zal hebben voor de technologische infrastructuur van Latijns-Amerika’, zegt socioloog Rafael Almeida Evangelista, onderzoeker aan de Staatsuniversiteit van Campinas in Brazilië.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
‘Door de grote vraag wordt verwacht dat wie meer controle heeft over de netwerkinfrastructuur, zal bepalen wat de prioriteiten van de datastroom moeten zijn’, zegt de onderzoeker, die ook lid is van het Latijns-Amerikaans Onderzoeksnetwerk voor Surveillance, Technologie en Samenleving.

Datalimieten opheffen

In Mexico stelden het Federaal Instituut voor Telecommunicatie, de federale regering en vertegenwoordigers van de industrie en de academische wereld op 19 maart al een reeks maatregelen voor om de technologische infrastructuur van het land te ondersteunen.

De richtlijn is dat gebruikers rationeel gebruik maken van internetdiensten om netwerkcongestie te voorkomen wanneer bedrijven en de overheid van thuiswerken gebruik willen maken. Van hun kant bereiden telecommunicatie-exploitanten zich voor om datalimieten op te heffen, oproepen gratis te maken en wifi-netwerken open te stellen.

Capaciteit voor thuiswerk in gevaar

Ook in Peru ziet de overheid een toename van het dataverkeer. De capaciteit voor thuiswerk nadert zijn limiet doordat tijdens de werkuren ongewoon veel vrijetijdsapplicaties worden gebruikt, zegt Rafael Muente, voorzitter van Ospitel, de instantie die de telecommunicatie in Peru reguleert.

‘Als het verbruik van entertainmentapplicaties blijft toenemen, zal dat de capaciteit om thuis te werken in gevaar brengen.’

‘Als het verbruik van entertainmentapplicaties blijft toenemen, zal dat de capaciteit om thuis te werken in gevaar brengen.’

De operatoren kunnen, indien nodig, voorrang geven aan telewerken, teleonderwijs en telegeneeskunde.

Werkloosheid

Ondanks pogingen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, zal het nieuwe coronavirus de arbeidsmarkt beïnvloeden, met vooral een stijging van de werkloosheid.

Joaquín Toro, expert op het gebied van rampenbestrijding bij de Wereldbank, zegt: ‘Hoewel de gezondheidssector momenteel voor de grootste uitdagingen staat, moeten ook andere sectoren beschikken over continuïteitsplannen voor bedrijven en diensten om de werkloosheid af te remmen.’

‘Thuiswerken kan een bron van meer vrijheid, flexibiliteit en welzijn zijn, maar het brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals het garanderen van geschikte werktijden, een goede infrastructuur en het mentale welzijn van de werknemer’, voegt Evangelista eraan toe.

Geen misbruik

De onderzoeker benadrukt dat ‘het noodzakelijk is om de nieuwe organisatiestructuren te analyseren, zodat dit niet alleen een middel is om de bedrijfskosten te verlagen en de exploitatie van arbeidskrachten te vergroten.’

‘In een noodgeval kan iedereen een beetje bijdragen, maar nadien moet men ervoor zorgen dat wie meer macht heeft geen misbruik maakt van de situatie.’

Brontekst: SciDevnet 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.