Japan “exporteert” kolenvervuiling naar andere Aziatische landen

IndoMet (CC BY 2.0)

Een sleepboot vervoert een openvrachtschip met kolen over de Mahakamrivier in Borneo, Indonesië

De Japanse regering exporteert vervuiling naar andere landen door daar kolencentrales te financieren die veel meer schadelijke stoffen uitstoten dan die in eigen land, blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Greenpeace.

Volgens Greenpeace stoten door Japan gefinancierde centrales in het buitenland tot 13 keer meer stikstofoxide, 33 keer meer zwaveldioxide en 40 keer meer stof uit dan de centrales in Japan. Het gaat onder meer om centrales in India, Indonesië, Vietnam en Bangladesh.

Japanse overheidsorganen investeerden volgens Greenpeace in Zuidoost-Azië en Japan 16,7 miljard dollar in kolencentrales tussen januari 2013 en januari 2019. De milieuorganisatie linkt die investering aan 148.000 tot 410.000 onnodige sterfgevallen door luchtvervuiling over een periode van dertig jaar, de gemiddelde levensduur van dergelijke centrales.

Kwaliteitsinfrastructuur

Japan is momenteel het enige G7-land dat nog actief nieuwe kolencentrales bouwt, zowel in eigen land als daarbuiten.

“Helaas is er een kloof zichtbaar tussen de Japanse belofte om kwaliteitsinfrastructuur te exporteren en de realiteit: de export van kolentechnologie van lage kwaliteit”, zegt Hanna Hakko van Greenpeace Japan. “Japan zou een hoofdrol kunnen spelen in hernieuwbare technologie, maar dan moet het wel stoppen met de export van vervuilende kolentechnologie.”

Japan is momenteel het enige G7-land dat nog actief nieuwe kolencentrales bouwt, zowel in eigen land als daarbuiten. De G7 zijn de zeven rijke industrielanden. Het is daarnaast op een na grootste openbare investeerder in overzeese kolenprojecten van de G20, negentien landen en de Europese Unie die samen goed zijn voor het overgrote deel van de wereldhandel.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Burgers beschermen

“Als het niet goed genoeg is voor Japan, is het ook niet goed genoeg voor Indonesië. Regeringen van landen waar Japan kolenprojecten heeft, moeten hun burgers beschermen door strengere standaarden aan te nemen en over te schakelen op schone energie”, zegt Tata Mustasya van Greenpeace Zuidoost-Azië.

Die beleidswijziging moet nu ingezet worden “voor de menselijke gezondheid, het milieu en om de toekomst van onze planeet veilig te stellen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.