Jongeren in Burundi naar de cel door krabbels in een schoolboek

In Burundi zitten vijf middelbare scholieren nog steeds in de cel nadat ze er op 3 juni van beschuldigd werden de president te hebben beledigd. Jongeren protesteren er al ruim een jaar tegen het regime, maar elke vorm van protest wordt door president Nkurunziza de kop ingedrukt.

  • United Nations Development Programme’s Photostream (CC BY-NC-ND 2.0) Veel Burundese schoolboeken bevatten een foto van de president, maar wie de foto van de president beklad, wordt door de autoriteiten bestraft. United Nations Development Programme’s Photostream (CC BY-NC-ND 2.0)
  • AU UN IST Photo / Ilyas A. Abukar (CC0 1.0) President Nkurunziza. ‘Je moet de eer van de president verdedigen, wat hij komt van God’, aldus gouverneur Niyungeko. AU UN IST Photo / Ilyas A. Abukar (CC0 1.0)
  • Sailing Nomad (CC BY-NC-ND 2.0) Sommige leerkrachten zijn fervente aanhangers van de presidenten en gaven hun leerlingen aan bij de autoriteiten. Sailing Nomad (CC BY-NC-ND 2.0)
  • Sailing Nomad (CC BY-NC-ND 2.0) Sinds april 2015 werden minstens 300 kinderen op een brutale manier opgesloten. Sailing Nomad (CC BY-NC-ND 2.0)

Tomas Van Acker is onderzoeker aan de Conflict & Development Group van de UGent en volgt de situatie in Burundi al geruime tijd: ‘Burundi heeft een van de jongste populaties ter wereld. Momenteel kan Nkurunziza die jongeren door de economische crisis geen perspectief bieden en het zijn dan ook vooral de jongeren die op straat komen,’ legt Van Acker uit, ‘hij wil hen vooral een signaal geven, laten zien waar hij de lijn trekt.’

Gevangenisstraf

Op 3 juni werden elf studenten tussen 14 en 19 jaar oud opgepakt in de Burundese provincie Muramvya. Zes minderjarigen werden even later weer vrijgelaten, maar vijf anderen worden nog steeds vastgehouden. Hun advocaat, Eric Batungwanayo, vertelde aan Deutsche Welle dat zij ook moeten worden vrijgelaten. ‘De rechtbank heeft bij hun arrestatie overgereageerd. De jongeren hebben het recht om hun opleiding af te maken’, aldus Batungwanayo.

In Burundi is het beledigen van het staatshoofd bij wet verboden. Wie ook maar enige tegenstand ten opzichte van de president biedt, riskeert een gevangenisstraf tussen zes maanden en vijf jaar. Daarbovenop moet de beklaagde vaak nog een geldboete betalen.

United Nations Development Programme’s Photostream (CC BY-NC-ND 2.0)

Veel Burundese schoolboeken bevatten een foto van de president, maar wie de foto van de president beklad, wordt door de autoriteiten bestraft.

Protesten

In Muramvya kwamen in de dagen na de arrestatie scholieren tussen 12 en 17 jaar op straat. Twee jonge demonstranten werden geraakt door politiekogels. Een woordvoerder van UNICEF, Christophe Boulierac, veroordeelt de actis van de politie. Volgens hem hebben ze de internationale wet geschonden.

Een leerling getuigde aan Reuters: ‘We waren op straat om de vrijlating van onze medestudenten te vragen, toen enkele politieagenten in een combi van het inlichtingenbureau het vuur openden. Een leerling raakte gewond en werd naar het ziekenhuis afgevoerd’.

De protesten bevonden zich eerst voornamelijk in de stad, maar dat begint te veranderen.

Een politieagent bevestigde dat verhaal aan het persagentschap en voegde eraan toe dat er ook een taxichauffeur gewond raakte. Andere getuigen verklaarden aan AFP dat twee demonstranten en een passerende motorrijder werden geraakt.

De protesten vonden eerst plaats in de stad, maar dat begint te veranderen. ‘Het feit dat de president een machtsbasis heeft op het platteland, wil niet noodzakelijk zeggen dat hij er populair is. We zien de laatste maanden een verschuiving van geweld naar het platteland en ik denk dat dat een tendens is die de komende maanden alleen nog maar sterker zal worden’, legt Van Acker uit.

Kaalkop

Kinderlijke krabbels werden al eerder bestraft. In een school in Rubiza, vlakbij de hoofdstad Bujumbura, tekenden enkele leerlingen zwarte stoppels op het gezicht en kale hoofd van president Pierre Nkurunziza, en gaven hem grote zwarte ogen, neusgaten en lippen. In een ander tekstboek schreef iemand ‘Ruhura’ (kaalkop), ‘intumva mu Burundi’ (Burundi’s stijfhoofdige man) en ‘Nkurumbi’ (slecht nieuws) naast de foto.

334 leerlingen in de school werden geschorst nadat enkele leraren, en fervente aanhangers van de president, hun studenten verklikten aan de autoriteiten. Even later werd de schorsing opgeheven, maar veel kinderen wilden niet terug naar school gaan uit protest of uit angst voor represailles.

Sailing Nomad (CC BY-NC-ND 2.0)

Sommige leerkrachten zijn fervente aanhangers van de presidenten en gaven hun leerlingen aan bij de autoriteiten.

Godslaster

‘Hoe kunnen ze zeker weten wie de krabbels heeft gemaakt?’

De ouders van de kinderen zijn wanhopig. Melanie Nijimbere’s dochter, Darlene, wordt vastgehouden in de hoofdgevangenis van Muramvya. Ze zei dat de leerlingen hun boeken nooit mee naar huis nemen. ‘Hoe kunnen ze zeker weten wie de krabbels heeft gemaakt? Er is geen getuige die heeft gezegd dat hij het mijn dochter heeft zien doen. Ze moeten onmiddellijk worden vrijgelaten.’

Een andere moeder vreest voor de toekomst van haar zoon. ‘Mijn zoon is een goede student, hij zou ooit minister kunnen worden, maar nu staat zijn hele toekomst op het spel’, zei ze, ‘kinderen maken fouten. Ik vind dat hij moet worden vergeven. God zal hem beoordelen.’

AU UN IST Photo / Ilyas A. Abukar (CC0 1.0)

President Nkurunziza. ‘Je moet de eer van de president verdedigen, wat hij komt van God’, aldus gouverneur Niyungeko.

De gouverneur van Muramvya, Emmanuel Nijungeko, geeft geen gehoor aan hun smeekbeden. Hij beschuldigde de kinderen in een interview van godslaster. ‘Je weet dat na God de koning komt, dat staat in de Bijbel. Tegenwoordig hebben we geen koning maar een president. Je moet de eer van de president verdedigen, want hij komt van God. Nijungeko is lid van de regerende CNDD-FDD partij.

Unicef

De Minister van Onderwijs, Janviere Ndirahisha, zegt dat kinderen in Burundi slechts zelden gearresteerd worden. ‘Toch kunnen alle minderjarigen niet gewoon uit principe onschuldig worden bevonden’, beweert hij. De verklaringen van Unicef staan daarmee in schril contrast. Volgens het Kinderfonds van de VN werden er sinds de protesten van april 2015 minstens 300 Burundese kinderen willekeurig gearresteerd. Ze werden samen met volwassenen op een brutale manier opgesloten.

Sailing Nomad (CC BY-NC-ND 2.0)

Sinds april 2015 werden minstens 300 kinderen op een brutale manier opgesloten.

Ongrondwettelijk

In april vorig jaar kondigde president Nkurunziza aan dat hij voor een ongrondwettelijke derde termijn wil gaan. Sindsdien komen Burundezen weer op straat. ‘Het derde mandaat was de druppel die de emmer deed overlopen,’ verklaart Van Acker, ‘die emmer werd de laatste jaren gevuld door een sterk repressief beleid en erg weinig toekomstperspectieven voor jongeren.’ Er zijn volgens de VN al meer dan 500 doden gevallen, andere bronnen spreken van maar liefst 900 doden. Sinds begin dit jaar werden volgens de VN minstens 345 burgers gemarteld.

Sinds begin dit jaar werden volgens de VN minstens 345 burgers gemarteld.

Eind mei werden er door de VN al meer mensenrechtenwaarnemers naar Burundi gestuurd, maar dat weerhoudt het autoritaire regime er niet van om elke vorm van protest, hoe klein ook, de kop in te drukken. ‘Je moet die buitensporige reactie begrijpen in een klimaat waarin Nkurunziza er alles aan doet om een volledige controle te krijgen op de publieke sfeer. Hij zal elke vorm van tegenspraak of dissidentie heel streng aanpakken’, aldus Van Acker.

Het team van waarnemers verzamelt informatie over de mensenrechtenschendingen die sinds vorig jaar in het land worden begaan. Ze interviewen ook Burundese vluchtelingen in verschillende buurlanden. Op dit moment bevinden zich daar ruim 260.000 Burundezen die uit angst voor een nieuwe burgeroorlog zijn gevlucht. Anderen verlieten hun land omdat ze dreigen vervolgd te worden voor protest tegen Nkurunziza’s derde termijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.