‘Jongeren wacht klimaatrekening van 500.000 miljard euro’

De volgende generatie wacht een klimaatrekening van zo’n 500.000 miljard euro, als de CO2-uitstoot niet snel drastisch wordt teruggedrongen. Dat berekende de bekende klimaatwetenschapper James Hansen.

  • ITU Pictures CC BY 2.0 ITU Pictures CC BY 2.0

De volgende generatie wacht een klimaatrekening van zo’n 500.000 miljard euro, als de CO2-uitstoot niet snel drastisch wordt teruggedrongen. Het grootste deel van dit bedrag gaat naar technologie om de opwarming van de aarde te beperken.

Dure technische oplossingen

‘Als we de CO2-uitstoot niet drastisch terugdringen, zadelen we jongeren op met een gigantische schoonmaakklus en zeer schadelijke klimaatimpact’, zegt Hansen, hoogleraar aan het Earth Institute van de Columbia University in de VS en hoofdauteur van de studie.

‘Als we de CO2-uitstoot niet drastisch terugdringen, zadelen we jongeren op met een gigantische schoonmaakklus’

Duizenden miljarden euro’s zijn dan volgens hem nodig om de CO2 uit de atmosfeer te verwijderen.

Hoewel er internationale afspraken gemaakt zijn over het uitfaseren van fossiele brandstoffen, lijkt het er vooralsnog niet op dat dit in het gewenste tempo gaat gebeuren.

Als we de CO2-uitstoot vanaf 2021 met 6 procent per jaar reduceren, moet tegen 2100 nog 150 miljard ton CO2 uit de atmosfeer verwijderd worden.

Als de emissie echter blijft groeien met 2 procent per jaar, gaat het om 1000 miljard ton tegen 2100. Dergelijke hoeveelheden CO2 verwijderen kan alleen met zeer dure technische oplossingen.

Volgens Hansen is het momenteel nog mogelijk de CO2-uitstoot tegen relatief lage kosten terug te dringen. Dat kan vooral door andere landbouw- en bosbouwpraktijken, inclusief herbebossing en bodemverbetering.

De studie verscheen in Earth System Dynamics, een publicatie van de Europese Geosciences Union.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.