Kanker kost opkomende economieën miljarden

Vandana Rajagopalan (CC BY-SA 3.0)

Een pruimtabakverkoopster in India. In India is pruimtabak een belangrijke oorzaak van voortijdige sterfte door mondkanker.

Voortijdige overlijdens als gevolg van kanker kosten opkomende economieën tientallen miljarden dollars per jaar, staat in een nieuwe onderzoek van de Verenigde Naties. De auteurs pleiten voor preventiemaatregelen en betere behandeling.

De studie onder leiding van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) concludeert dat de totale kosten van verloren productiviteit als gevolg van premature kankersterfte in Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – de BRICS-landen – 46,3 miljard dollar bedroegen in 2012. Dat is het meest recente jaar waarover data beschikbaar waren in al deze landen.

‘De economische impact van kanker in economieën die zich snel ontwikkelen en de levens die erdoor verloren gaan, laten de noodzaak zien van preventie’, zegt Alison Pearce, hoofdauteur van de studie.

Aflatoxine

De BRICS-landen zijn samen goed voor meer dan 40 procent van de wereldbevolking en een kwart van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp). Ze tellen daarnaast echter ook 42 procent van alle wereldwijde sterfgevallen door kanker.

De BRICS-landen zijn samen goed voor meer dan 40 procent van de wereldbevolking, maar tellen daarnaast ook 42 procent van alle wereldwijde sterfgevallen door kanker.

China is met 28 miljard dollar goed voor het grootste verlies aan productiviteit. In het land komt relatief veel leverkanker voor, met als belangrijkste oorzaken hepatis-B-virusinfecties en blootstelling aan aflatoxine, een gifstof aangemaakt door schimmels die kan voorkomen in voeding.

Risicofactoren gerelateerd aan levensstijl, zoals een hoog alcoholgebruik, roken en obesitas, dragen bij aan het aantal kankerdoden in Rusland, Zuid-Afrika en Brazilië. Rusland telt bijvoorbeeld relatief veel gevallen van lever- en hoofd-halskanker, vermoedelijk als gevolg van alcoholconsumptie.

In India is pruimtabak een belangrijke oorzaak van voortijdige sterfte door mondkanker.

Duurzame ontwikkeling

‘De studie laat het economisch belang zien van preventie, waarbij moet worden ingezet op minder tabaksgebruik, vaccinatieprogramma’s, screening en adequate behandeling’, zegt Christopher Wild, directeur van het International Agency for Research on Cancer (IARC). ‘Dat redt niet alleen levens, maar is ook een belangrijke hefboom voor duurzame economische ontwikkeling.’

De studie verscheen deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Cancer Epidemiology.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift