Kikkerslijm doodt griepvirus

Een bestanddeel van het slijm op een Indiase kikkersoort blijkt erg effectief tegen varianten van het griepvirus.

  • giovzaid85 CC BY-SA 2.0 Hydrophylax raniceps giovzaid85 CC BY-SA 2.0

Het was al bekend dat de huid van kikkers peptiden vormt in de strijd tegen bacteriën. Nu blijken de kikkers ook stoffen tegen virussen te produceren. Wetenschappers van de Emory University in Atlanta (Verenigde Staten) bestudeerden 32 stoffen in het huidslijm en ontdekten vier varianten die het influenza virus kunnen vernietigen.

‘Ik dacht dat je duizenden stoffen moest onderzoeken om een nieuw geneesmiddel te ontdekken, in deze studie onderzochten we 32 peptiden, en we hadden al vier hits.’

In drie gevallen bleken de stoffen iets te drastisch: ze maakten gaten in de celwand en zijn daardoor ook giftig voor de mens. In één geval richtte de stof zich enkel op de werking van het griepvirus.

‘Ik viel bijna van mijn stoel toen ik het zag’, zegt Joshy Jacob, hoogleraar Microbiologie en Immunologie.

‘Ik dacht dat je duizenden stoffen moest onderzoeken om een kanshebber voor een nieuw geneesmiddel te ontdekken, of zelfs een miljoen. Maar in deze studie onderzochten we 32 peptiden, en we hadden al vier hits.’

De wetenschappers gaven het de naam urumin, naar een traditioneel Indiaas zwaard. De stof is gevonden bij de Hydrophylax bahuvistara, een Indiase kikkersoort.

Pandemie

De ontdekking is mogelijk van groot belang, en kan tot een behandeling leiden in gevallen waarbij geen vaccins beschikbaar zijn, zoals een nieuwe pandemie.

Urumin blijkt muizen te beschermen tegen griepvarianten, zoals de grieppandemie van 2009.

De wetenschappers vermoeden dat de stof inwerkt op hemagglutinine, de ‘H’ in de afkorting van het griepvirus. Dat is de stof die het virus nodig heeft om gezonde cellen binnen te komen.

Bij eerste labtests bleek urumin muizen te beschermen tegen verschillende griepvarianten, zoals de grieppandemie van 2009 en varianten als H3N2.

De wetenschappers willen nu nagaan of de aanpak ook gebruikt kan worden in de strijd tegen ziektes als dengue (knokkelkoorts) en zika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.