Overstromingen steeds ernstiger in noorden en westen van Europa

Klimaat verandert overstromingen in Europa

sweetreilly0 / Pixabay

 

Een onderzoek door tientallen Europese Universiteiten analyseerde duizenden meetgegevens van rivieren over de laatste vijftig jaar. Daaruit blijkt dat overstromingen steeds ernstiger werden in het noorden en westen van Europa, terwijl ze afnamen in het zuiden en oosten.

De invloed bleek aanzienlijk: van een toename met 11 procent in delen van Groot-Brittannië tot een afname met 23 procent in sommige regio’s in Rusland.

Voorspelde impact

Volgens hoogleraar Günter Blöschl van de Weense Technologische Universiteit waren wetenschappers zich er al van bewust dat de klimaatverandering het tijdstip van overstromingen veranderde, maar ze hadden nog niet kunnen aantonen dat ook de omvang van de overstromingen is toegenomen.

“Onze studie wijst op een consistent patroon van veranderende overstromingen in Europa, en die liggen in lijn met de voorspelde impact van de klimaatverandering, zoals een contrast tussen een toename in het noorden van het continent en verminderde overstromingen in het zuiden”, zegt Blöschl.

3738 meetstations

Het is voor het eerst dat het effect op een dergelijke schaal is bestudeerd. Eerdere studies wezen al op een invloed maar konden dat niet voor het hele continent in kaart brengen. Aan de nieuwe studie werkten bijna vijftig wetenschappers mee van 35 instellingen in 24 landen. Daardoor had het team toegang tot een enorme hoeveelheid informatie van 3738 meetstations over heel Europa, en dat voor de periode 1960 tot 2010.

In Centraal- en Noord-Europa is het vooral de toegenomen neerslag en een hoger vochtgehalte in de grond die de overstromingen doet toenemen. In zuidelijk Europa neemt het aantal overstromingen af omdat er door de klimaatverandering net minder neerslag valt en de hogere temperatuur meer water doet verdampen uit de bodem.

In Oost-Europa heeft de vermindering vooral te maken met sneeuw: hogere temperaturen in de winter leiden tot een dunner sneeuwpak en dus minder smeltwater later in het jaar.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.